Ove stvari ste već prali u veš mašini, ali sada kada čujete zašto nikako ne bi trebalo, odmah ćete prestati!

Posle dugog i napornog dana, ženama je teško da još razmišljaju i o tome kako se pravilno pere odeća u veš mašini. Najlakše im je da sve šareno ili sve belo ubace u mašinu, podese program i stepene i gotovo! Ali postoje stavke kojih se ipak treba pridržavati, ako želite da sačuvate kvalitet odeće.

.

Memorijska pena

Ako ste prali jastuk od memorijske pene u veš mašini, više to nemojte raditi. Bez obzira na koji program da podesite pranje, pokretanje bubnja može oštetiti memorijsku penu. Znamo da je teže, ali najbolje je da jastuke perete ručno u  kadi ili da ih prebrišete mokrom krpom, kako biste ih samo osvežili. 

Brushalteri

Zlatno pravilo za grudnjake je ručno pranje. Koristite hladu vodu i deterdžent za osetljive materijale. Ako ih perete u mašini žice će sigurno stradati vrlo brzo, a vremenom i će korpe izgubiti oblik.

Čipka

Ako na odeći imate vez, perle ili čipku nikako takve stvari ne perite u mašini za veš. Gotovo sigurno ćete uništiti taj komad odeće. Najbolje rešenje je da takve komade odeće odnesete na hemijsko čišćenje.

Kašmir

Nežni materijali nikako nisu za pranje u mašini. Oni se najčešće deformišu i skupe posle bilo kod programa. Najbolje ih perite ručno, u hladnoj vodi i sa tečnim deterdžentom.

Takođe, kada sušite odeću od kašmira ili vune, umotajte ih lepo u peškir i stavite na sušilicu. Ako stavite džemper od kašmira da visi on će se rastegnuti i od sušenja, pojašnjava portal prevention.com.