Sport

"Nismo kupili Krio sejv. Prioritet je očuvanje ćelija" (VIDEO)

Hiljade ljudi u Srbiji poverilo je na čuvanje matične ćelije kompaniji koja je izgubila licencu za rad i tako stavila roditelje u veoma nezgodnu poziciju.

19.09.2019. - 09:30h
foto: Prva Tv

Krio sejv je jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi. Izgubila je dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, uvozi i izvozi matične ćelije, navodi se u saopštenju švajcarske Agencije za lekove i medicinska sredstva. Vest je potresla celu Evropu, ali i roditelje iz Srbije.

Problem koji je otkriven u poslovanju kompanije Krio sejv doveo je u pitanje opstanak matičnih ćeliaj koje su bile poverene na čuvanje, a oko 10.000 porodica u Srbiji upravo je ovoj kompaniji poklonilo svoje poverenje i za to platilo hiljade evra.

U medijima se navodi da je Famicord kupio Krio sejv i da su matične ćelije klijenata deponovane u njihovoj banci koja je najveća u Evropi.

"To nije tačno. Mi smo bili u pregovorima sa tom grupom kako bismo pokušali da kupimo Krio sejv, ali još uvek nismo zaključili transakciju. Pokušali smo to dva puta, ali konačni odgovor našeg nadzornog odbora je bio da ne preuzimamo tu transakciju. Tu informaciju možete da proverite na našem sajtu jer smo mi javna kompanija", rekao je za Prvu televiziju Jakub Baran predsednik "Famicord Group“ iz Poljske.

On je dodao da kako bi sačuvali uzorke, znajući tešku finansijsku situaciju Krio sejva, doneta je odluka o jednoj vrsti bekap dogovora što znači da će kompanija Famicord o svom trošku preneti skoro sve rezervoare u jednoj od laboratorija koja se nalazi u Poljskoj, tačnije u Varšavu.