Sport

Sale Đorđević, megacar: Ovo je bilo „tu mač“ za nas

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da je njegova ekipa radom zaslužila finale Olimpijskih igara protiv SAD.
22.08.2016. - 08:56h

Za Đorđevića, srebrna medalja biće podstrek za nastavak dobrih rezultata i borbe za medalje na predstojećim takmičenjima.

- Ovo je bilo 'tu mač' za nas, svega je bilo, dugo i zahtevno leto od dva i po meseca i kvalifikacionog turnira, pa ove Olimpijske igre sa stvarno dobrom igrom koja je išla dobrom putanjom iz utakmice u utakmicu.

Đorđević je rekao da su Amerikanci bili fizički mnogo nadmoćniji i da je to zaustavilo protok lopte. 
- Na neki način tu smo pogrešili. Trebalo je da lopta više ide iz ruke u ruku, da kroz dodavanja tražimo neka napadačka rešenja. Pošto ta rešenja nisu dolazila odbrana je trpela. Kevin Durent je odigrao fantastičnu drugu četvrtinu. Ne smem da kažem nesvakidašnju jer je on na tom nivou, jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač na planeti. Nismo uspeli da pariramo njemu i njegovim šutevima sa devet metara, preko ruke. Imao je fenomenalnu seriju, a mi smo u tom periodu imali mnogo izgubljenih lopti, pa su oni stekli prednost. Na kraju smo završili sa srebrnom medaljom koja mnogo vredi, mnogo znači. To je podstrek i obaveza za sve nas da zajedno krenemo da tražimo još medalja na svakom sledećem takmičenju. Treba doći do Beograda pa za koji dan razmišljati šta nas čeka dalje, koje je sledeće takmičenje. 
Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je olimpijsku bronzu, a Đorđević se složio sa konstatacijom da je Srbija i dalje zemlja košarke. 
- Košarkašicama svaka čast, svim ekipama, vaterpolistima... Čestitam njihovim trenerima i iz pojedinačnih sportova koji su osvojili medalje. Kada čovek bude sastavni deo Igara onda shvati koliko je rada potrebno da se dođe do medalje. Naša košarka je potvrdila izuzetan nivo, dve medalje, srebro i bronza na Igrama. Ovo je bio san za sve nas, ostvarili smo ga. Podrška i zajedništvo je vladalo, to je mnogo značilo da pružimo najbolje igre na takmičenju.

Selektor je istakao da mu je žao što Nemanja Bjelica zbog povrede nije mogao da igra na turniru. 
- Čuli smo se i dopisivali svaki dan, momci su nosili majice sa brojem osam zbog njega. On je veliki deo ekipe i ovo je i njegov uspeh, jer je čovek koji je mnogo dao košarkaškoj reprezentaciji i još će davati. 
Treneri ne dobijaju medalje na Igrama, a upitan o tome Đorđević je rekao da se oseća kao pobednik. 
- Medalje ne idu stručnom štabu, igrači imaju najveće zasluge. Nećemo da kršimo pravila. Osećam kao da imamo tu medaju", dodao je on. 

Đorđević je rekao da kada je preuzimao selekciju pre tri godine, da je jedan od ciljeva bio kontinuitet igara i borbe za medalje. On je dodao da će ekipa pokušati da iskoristi smenu generacija u ostalim reprezentacijama. 
- Pokušaćemo da iskoristimo smenu generacija u francuskoj reprezentaciji, koja je poslednjih godina bila u vrhu. Promene su i u drugim reprezentacijama, u Litvaniji, videćemo i šta će Španija da uradi, što se tiče godina igrača, mnogi neće više biti tu. Na nama je da shvatimo sve to, da se ponovo ujedinimo i da ponovo poguramo mašinu koja može da nas dovede do sigurnosti i sportske želje i motivacije da na svakom takmičenju idemo na medalju.

Izvor: B92