Srećan Uskrs!

Hristos vaskrse! Svim vernicima koji proslavljaju vaskrsenje Hristovo b92.net čestita Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

jaja, foto: necete da me prevarite/Shutterstock
jaja, foto: necete da me prevarite/Shutterstock

Ponoćnu vaskršnju liturgiju u Hramu svetog Save služiće episkop remezijanski Stefan.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služiće na Uskrs, 2. maja sa početkom u 9 časova svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save, javlja SPC.

Pravoslavni hrišćani okupili su se danas kod crkve Svetog groba u Jerusalimu da bi prisustvovali obredu priziva svetog ognja, koji se tradicionalno održava na Veliku subotu, dan pred Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

Broj vernika ove godine daleko je veći nego prošle, jer su ublažene antiepidemijske restriktivne mere vlade Izraela.

Podsetimo, ovo je drugi Uskrs koji se obeležava dok traje panedmija koronavirusa u svetu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima koji najveći hrišćanski praznik slave po Julijanskom kalendaru.

"Večna radost Vaskrsenja neka bude izvor nadahnuća da u vremenima bremenitim različitim izazovima i teškoćama uvek damo pravi odgovor, svedočeći da smo dostojni potomci Stefana Nemanje, Svetoga Save i svih drugih svetih srpskog naroda", navodi se u čestitci.

Predsednik Srbije je dodao i da je duh Vaskrsa "neprekidna inspiracija" da svi zajedno, srčano i posvećeno treba da rade na dobru i razvoju Srbije, Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

Premijerka Ana Brnabić je u ime Vlade Srbije pravoslavnim vernicima čestitala Vaskrs, ocenivši da najradosniji hrišćanski praznik ove godine gradjani dočekuju "snažniji nego ranije i sa verom i nadom da ćemo se vratiti načinu života koji nam je pružao radost susreta sa bližnjima".

"U protekloj godini pokazali smo da zajedno možemo da premostimo i savladamo izazove koje je svetu donela pandemija i da se snažno borimo za život i zdravlje svakog čoveka, jer je zdravlje najveća vrednost i blago. Pokazali smo da su solidarnost, odgovornost i empatija vrline koje moramo da negujemo i prenosimo mladim generacija i da tako gradimo bolju budućnost za celo društvo i sve ljude", navela je Brnabić u poruci.

Predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić je čestitao Vaskrs, uz ocenu da taj praznik treba da nas podseti da "život uvek odnosi pobedu nad smrću" i da nam "ulije nadu i snagu da se izborimo sa nevoljama koje i danas prete zdravlju i životu naših ljudi".

"U danima Vaskrsa moramo da se okrenemo zajedništvu i solidarnosti sa svojim bližnjima jer to je jedini put da naši životi budu ispunjeni i dostojanstveni. Najsrdačnije vaskršnje čestitke upućujem posebno našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji i želim im da dane velikog praznika provedu u miru i nadi u bolje dane koje ćemo svi zajedno dočekati u slozi i pažnji jednih prema drugima", kazao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je u svojoj uskrošnjoj čestitci naveo da su SPC i njeni vernici nedavnim izborom patrijarha Porfirija dobili "odvažnog duhovnog vodju", koji je spreman da se suoči sa svim iskušenjima pred kojima se nalaze Srbija i Crkva.

"Na ovaj praznik dozvolite mi da naglasim svoje uverenje da ćete dostojnim i savesnim upravljanjem SPC, mudrim rečima i delima, širiti duh jedinstva i solidarnosti izmedju Crkve i države na putu zaštite i očuvanja naše tradicije, vere i identiteta, naročito u kontekstu zajedničkih briga za naš narod i srpsku duhovnu baštitu na Kosovu i Metohiji i u regionu", poručio je Selaković.

Vaskrs ili Uskrs je suština hrišćanskog učenja i označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse". U crkvama se peva: "Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt pobedi...".

Slavi se prve nedelje posle punog meseca iza prolećne ravnodnevnice i pokretan je praznik, kao i ostali koji su vezani za njega, kao Vaznesenje i Duhovi.

Za hrišćane je praznik Vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.

Za Crkvu vaskrsenje Hristovo predstavlja "obnavljanje ljudske prirode, presazdanje ljudskog roda, življenje eshatološke realnosti".

Vaskrsenje znači i početak novog duhovnog života u hrišćanskom iskustvu.

"U Rimljanima 6, 4-5. apostol Pavle jasno povezuje istorijski akt Hristovog vaskrsenja sa novim životom - Kao što usta Hristos iz mrtvih, tako i mi u novom životu da hodimo. U Rimljanima 8, 11. apostol govori o Duhu Svetom koji je sila vaskrsenja Hristovog, ali i našeg novog bića. Sila vaskrsenja je pobeda nad grehom u nama".

Pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja sveta, među kojima je i Srbija, obeležavaju Vaskrsenje Hristovo.

Uskrs po Julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzijska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

Prema predanju, u subotu po raspeću na krst su došli prvosveštenici i fariseji kod Pilata da traže od njega da postavi stražu ispred Hristovog groba, jer su se plašili da će neko od Hristovih učenika ukrasti njegovo telo i da će tako narod poverovati da je Isus vaskrsao, kao što je i najavljivao.

U nedelju je, prema verovanju, Hristos vaskrsao iz mrtvih, pošto je njegov grob ostao prazan i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.

Vaskrsenje Isusa Hrista je temelj hrišćanstva i sva vera i propoved Hristovih učenika, a kasnije i svakog hrišćanina, niče iz tog najvažnijeg Hristovog dela.

Na istini da je Hristos vaskrsao zasniva se i nada hrišćana u sopstveno vaskrsenje.

Na taj dan se čita tradicionalna praznična poslanica patrijarha i arhijereja SPC sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u vaskršnjoj poslanici da su misli i molitve SPC ovih dana posvećene svim bolesnima, a naročito inficiranima virusom kovid 19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju koji se, kako je naveo, samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti.

U prvoj Uskršnjoj poslanici od stupanja na dužnost prvog među jednakima, patrijarh SPC Porfirije sa svim episkopima pozvao je na bratsku slogu, unutrašnje crkveno, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo svih.

"Ne dopustite vremenu i prilikama da vas podele i odvoje jedne od drugih, a time i od Majke Crkve! I pored činjenice da ste stalno pod određenim pritiscima, što među vama izaziva nesuglasice i rasprave, molimo se Vaskrslom Gospodu za vas da u njemu vaskrslome pronađete snagu za svoje jedinstvo i krepost za bratsku slogu", naveo je parijarh Porfirije.

Kod hrišćana je običaj da se za Vaskrs pripreme obojena jaja, na kojima se crtaju hrišćanska obeležja. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života.

Taj običaj se vezuje za dan kada je Marija Magdalena u Rimu propovedajući jevanđelje stigla do cara Tiberija kome je na poklon donela korupu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: "Hristos vaskrse", i sva jaja u korpi su postala crvena.

Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Vaskrsa kao "čuvarkuća", zaštitnik porodice.