Napravljen presek: Zna se ko će dobiti 100 evra

Ministar finansija Siniša Mali oglasio se na Instagramu.

Foto: Younes Stiller Kraske/Shutterstock
Foto: Younes Stiller Kraske/Shutterstock
.

"U cilju kontinuirane podrške stanovništvu usled pandemije virusa kovid 19, Vlada Republike Srbije omogućava svim državljanima Republike Srbije od navršenih 16 do navršenih 29 godina, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu, da u februaru dobiju jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra. Iznos u dinarskoj protivvrednosti je tačno 11.758,56 dinara", naveo je Mali.

Kako je dodao, s obzirom na to da je zakon koji propisuje dodelu ove novčane pomoći danas (13. januar 2022.) stupio na snagu, to znači da se ovaj datum uzima kao presečni za to ko ima pravo na pomoć od 100 evra.

"Svi državljani koji zaključno sa današnjim danom (i danas) napune 16 godina, imaju pravo, kao i svi oni koji od sutra pune 30 godina u ovoj godini - oni takođe imaju pravo. Ako su danas ili pre ovog datuma napunili 30 godina, onda nemaju pravo", pojasnio je ministar finansija.

Prijave za novčanu pomoć će trajati od 15. do 30. januara 2022. godine na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs. Nakon unošenja osnovnih ličnih podataka (JMBG, broj lične karte i ime banke), biće zavedena prijava čiji će status moći da se proveri na navedenom portalu. Ukoliko državljanin nema račun u banci, potrebno je samo da izabere banku u kojoj će mu automatski biti otvoren namenski račun. Nakon obrade prijave, prijavljeni državljanin će iznos novčane pomoći moći da podigne sa svog ili namenskog računa.

"Primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija novčana pomoć se uplaćuje bez podnošenja prijave", naveo je ministar Mali.

.

Vodič: Kako do 100 evra za mlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je objavio da je država pripremila novu meru za pomoć građanima.

Reč je o isplati po 100 evra pomoći u dinarskoj protivvrednosti mladima, tačnije svima između 16 i 29 godina starosti.

Prijava za ovu vrstu pomoći će biti moguća od 15. do 30. januara 2022. godine, na isti način kao što su se građani prijavljivali za prethodne vrste pomoći države, dakle preko portala Uprave za trezor.

Podsetimo, država će dodatno pomoći zdravstvene radnike povećanjem plata za osam odsto, uz jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara, dok će po 20.000 dinara dobiti svi penzioneri u Srbiji. Takođe, od 1. januara se za prvo dete dobija po 300.000 dinara, dok se za drugo i treće dete dobija po dodatnih 100.000 dinara, uz već postojeće mere novčane podrške.

Izvor: B92.net