Najznačajnije sportsko takmičenje ove godine samo što nije počelo

Čekanju je došao kraj! Svetsko prvenstvo u fudbalu, dvadeset i drugo po redu je konačno došlo na red. Najznačajniji sportski događaj ove godine - a fudbalski u poslednje četiri - smotra najboljih fudbalskih selekcija će biti održana od 20. novembra do 18. decembra u Kataru.

PR
Ilustracija Foto: Sanjay JS/Shutterstock
Ilustracija Foto: Sanjay JS/Shutterstock
.

Mnogim igračima će to biti prvo svetsko prvenstvo na kojem će igrati, a nekima će biti i poslednje, te će svi gledati da se prikažu u što boljem svetlu, i svojim selekcijama omoguće ostvarivanje što boljeg rezultata. Titulu brane Francuzi, ali se jedan izraziti favorit verovatno ni ne može istaći što ovom Svetskom prvenstvu daje još jednu posebnu draž.

Stadioni

Utakmice će se igrati na ukupno osam stadiona u Kataru, a većina njih ima prosečni kapacitet od 40.000 mesta. Najveći među njima je Lusail koji prima 80.000 ljudi i na njemu će biti odigrano jedno polufinale i finale dok Al Bajt stadion može da ugosti 60.000 ljudi.

Kada je raspored ekipa na ovom Prvenstvu u pitanju, sve reprezentacije su podeljene u osam grupa od po četiri tima. Nakon grupnog dela takmičenja slede utakmice osmine finala, zatim slede dueli četvrtfinala, a potom i polufinalne i finalne utakmice. Duel za treće mesto je zakazan za 17. decembar, a veliko finale je na programu 18. decembra.

Raspored takmičenja

A ako govorimo o samim grupama, raspored je sledeći. U grupi “A” se nalaze selekcije Katara, Ekvadora, Senegala i Holandije. Mečevi prvog kola su na programu 20. i 21. novembra, drugo kolo se igra 25. novembra, a treće 29. novembra. Što se favorita tiče, Holandija se tu izdvaja, a za drugo mesto će se verovatno boriti Senegal i Ekvador. U grupi “B” se nalaze selekcije Engleske, Irana, Sjedinjenih Američkih Država i Velsa. Prve utakmice se igraju 21. novembra, druge četiri dana kasnije, a utakmice poslednjeg kola su na programu 29. novembra.

Englezi su apsolutni favoriti, a borba za drugo mesto će biti apsolutno otvorena jer sve selekcije imaju šansu da ga osvoje, te će to povećati i uloge u kladionicama na reprezentacija iz ove grupe. Selekcije koje prođu iz grupa “A” i “B” će se ukrštati u narednoj rundi takmičenja. Što se tiče grupe “C”, tu se nalaze reprezentacije Argentine, Saudijske Arabije, Meksika i Poljske. Prvo kolo se igra 22, drugo 26, a treće 30. novembra. Argentina bi trebalo da bude siguran učesnik sledeće faze, a za drugo mesto će se verovatno boriti Meksiko i Poljska. U grupi “D” se nalaze selekcije Francuske, Australije, Danske i Tunisa.

Mečeve prvog kola će igrati 22. novembra, drugo kole će biti odigrano 26. novembra, a završno kole je na programu 30. novembra. Aktuelni svetski prvak je apsolutni favorit, i ne bi trebalo dovoditi njegov plasman u narednu rundu. Australija i Danska imaju najviše šansi da se pored Francuske plasiraju dalje, ali ovde će borba biti otvorena do samog kraja. Inače, selekcije iz grupa “C” i “D” se ukrštaju u okviru osmine finala.

Zanimljive grupe

U grupi “E” se nalaze reprezentacije Španije, Kostarike, Nemačke i Japana. Mečevi prvog kola su na programu 23. novembra, drugo kolo se igra 27. novembra, a završno kolo je na programu 1. decembra. Izlišno je i spominjati da su Španija i Nemačka skoro već viđene za narednu rundu, ali će se druge dve selekcije ipak potruditi da naprave neko iznenađenje.

Grupa sa kojom će se selekcije koje prođu iz ove grupe ukrstiti je grupa “F”, a u njoj se nalaze selekcije Belgije, Kanade, Maroka i Hrvatske. Oni će svoje mečeve takođe igrati 23. i 27. novembra, a poslednje kolo će isto tako biti na programu 1. decembra. I ovde su evropske selekcije favoriti za prolaz dalje, ali videćemo da li će se ove prognoze na terenu i ostvariti.

Srbija na Svetskom prvenstvu

A sada dolazimo do grupe koja će navijače u Srbiji i ljubitelje sportskog klađenja najviše zanimati, a to je grupa “G”. U njoj će Srbija za protivnike imati selekcije Brazila, Švajcarske i Kameruna. Ne bi trebalo ni spominjati da naša selekcija put Katara odlazi ispraćena sa velikim očekivanjima nakon odličnih igara u kvalifikacijama i Ligi nacija.

Naravno, selektor i igrači su tu da ta očekivanja svedu na realne mere, ali su svojim ponašanjem i igrama na terenu dali dovoljno razloga za optimizam kada je plasman selekcije Srbije u pitanju. Svi očekuju da će ovo biti veliki ispit ove generacije, i da momci koji budu igrali mogu da ga prođu. Srbiju prvo očekuje najteži meč u grupi, protiv reprezentacije Brazila, i on je na programu 24. novembra. U drugom kolu se sastajemo protiv Kameruna, i taj duel je na programu 28. novembra. U poslednjem, trećem kolu igraćemo sa reprezentacijom Švajcarske i to 2. decembra. Što se prognoza tiče, prolazak u narednu fazu je prilično realan.

To ne misle samo ljubitelji fudbala u Srbiji već i fudbalski stručnjaci iz drugih zemalja. Da li će se sve posložiti da se to i ostvari, to će se tek videti, ali razloga za optimizam u momke koje kao trener predvodi Dragan Stojković Piksi i te kako ima. A ako prođemo u narednu fazu, tamo ćemo se ukrstitii sa ekipama koje se nalaze u grupi “H”, a to su Portugal, Gana, Urugvaj i Južna Koreja. Vrlo interesantna i ujednačena grupa sa Portugalom kao favoritom, ali i reprezentacijom koja ipak nema obezbeđeno prvo mesto u svojoj grupi. Prvo kolo će se ovde odigrati 24. novembra, drugo kolo će biti na programu 28. novembra, a poslednje kole će se odigrati 2. decembra.

Finalna runda

Nakon preliminarne runde dolazi osmina finala, i još veći izazov za sve one koji vole uživo klađenje na fudbalske utakmice. Utakmice ovog dela takmićenja će biti odigrane 3, 4, 5. i 6. decembra. Najboljih osam selekcija će se plasirati u četvrfinale, a te utakmice se igraju 9. i 10. decembra. Polufinala su na programu 13. i 14. decembra, a veliko finale se odigrava 18. decembra na stadionu Lusail u istoimenom gradu u Kataru.