Mihajlović: Infrastruktura i energetika mogu da povežu Balkan

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Denisom Kifom o regionalnoj saradnji, infrastrukturnim projektima i pripremama za otvaranje pregovaračkih poglavlja u procesu pridruživanja EU.

.

Mihalović je poručila da su infrastruktura i energetika oblasti koje najviše mogu da doprinesu boljem povezivanju zemalja Zapadnog Balkana.

Kao primer ozbiljnog rada na unapređenju regionalne saradnje, ona je istakla delovanje zajedničke radne grupe Srbije i Albanije koja radi na pripremi projekata drumske i železničke infrastrukture, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka je istakla da je Vlada Srbije posvećena završetku započetih projekata i radi na pripremi novih, kao što je pruga Beograd-Budimpešta u koji su uključene i zemlje članice EU i zemlje kandidati.

Srpska ministarka i Kif su razgovarali i o podršci Velike Britanije Srbiji u procesu evropskih integracija, a posebno pripremama za otvaranje pregovaračkih poglavlja 14 - transportna politika i 21- transportne mreže.

Takođe, bilo je reči i o nastavku ekonomskih reformi, gde su kao posebno značajni izdvojeni usvajanje Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji, kao i započeti proces fiskalne konsolidacije, podržan aranžmanom sa MMF-om, koji već daje prve pozitivne rezultate.

Mihajlović je rekla da je Vladi Srbije stalo da unapredi stanje u oblasti rodne ravnopravnosti, posebno kroz ekonomsko osnaživanje žena i dodala da na tome već radi Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu.

Izvor: Tanjug