Mađarska: Izbeglice pristižu, prihvatni centri puni

U Mađarskoj je tokom noći 20 autobusa prebacilo izbeglice iz sabirnog u prihvatne centre, a autobusi sa jutros ukrcanim izbeglicama ne mogu da krenu, jer su prihvatni centri trenutno prebukirani i čeka se da se za njih oslobode mesta, javila je državna televizija M1.

Njihov reporter sa lica mesta izveštava da je naglo porastao broj dolazaka izbeglica iz pravca Srbije, kako autobusima, tako i taksi i običnim vozilima.

Tokom jučerašnjeg dana na teritoriji Mađarske registrovana su 3.023 ilegalna prelaska granice, protiv 13 osoba je pokrenut postupak zbog krijumčarenja ljudi, protiv dve zbog falsifikovanja isprava, saopštila je jutros Policija Mađarske.

Najviše izbeglica registrovano je na teritoriji pogranične Županije Čongrad - 2.818 u 50 grupa, uključujući i 732 deteta, a najviše njih registrovano je u okolini Reskea, a uglavnom se radi o izbeglicama iz Sirije, Avganistana i Pakistana.

Na teritoriji ove županije samo tokom jučerašnjeg dana pokrenut je postupak protiv 12 krijumčara ljudi, među kojima je i jedan državljanin Srbije.

Njega je na auto-putu M5 u okolini Domaseka zaustavila policijska patrola, a u njegovom automobilu se nalazilo četvoro izbeglica iz Sirije koje je nameravao prebaciti u Austriju.

Državljanin Srbije je u pritvoru, dok su državljani Sirije predati u nadležnost imigracionih organa.

Izvor: Tanjug