Kon o "Konovom koeficijentu"

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon oglasio se na društvenim mrežama gde je govorio o tzv. "Konovom koeficijentu" za koji kaže da je izmišljen.

foto: Prva TV
foto: Prva TV

On je istakao da taj koeficijent ne postoji kao ozbiljan pokazatelj epidemiološke situacije.

"Odnos PCR pozitivnih u odnosu na broj testiranih ovom metodom ima smisla koristiti kao pokazatelj intenziteta aktivnosti virusa Sars 2 CoV samo ukoliko su brojevi koji se koriste precizni. To bi značilo da se koriste brojevi onih koji se prvi put javljaju na pregled sa sumnjom na kovid-19 i broj među njima onih koji su PCR pozitivni. To svakako nije odnos među brojevima ukupno testiranih i testiranjem objavljivanih kao pozitivnih. Kako se to predstavlja preko novinara kao "Konov koeficijent", tako nešto objektivno ne postoji kao ozbiljan pokazatelj. Objašnjenje da je odnos pozitivnih u odnosu na broj testiranih važan dao sam u samom početku pandemije u uslovima suženog testiranja kada je to bilo orijentaciono vrlo značajno. U redovnim izveštajima GZZJZ daju se vrlo precizno podaci o broju pozitivnih PCR testiranih pacijenata koji su dijagnostikovani kao sumnja na kovid, dakle prvih pregleda I to nema veze sa izmišljenim "Konovim koeficijentom" i ima značaj kao pokazatelj aktivnosti virusa", napisao je Kon na svom profilu.

Odnos PCR pozitivnih u odnosu na broj testiranih ovom metodom ima smisla koristiti kao pokazatelj intenziteta aktivnosti... Posted by Predrag Kon on Wednesday, November 11, 2020

Izvor: B92.net