Kakva je ponuda i potražnja stanova u Nišu

Niš je najveći grad u jugoistočnoj Srbiji, a ujedno je jedan od najvećih akademskih i poslovnih centara zemlje. U samom gradu živi preko 180.000 ljudi, prema poslednjem popisu, dok sa prigradskim naseljima broji više od 260.000 stanovnika. Svake godine u Niš migrira na hiljade ljudi, vođenih poslom, studijama ili prosto idejom da žive u ovom lepom gradu. Po potražnji na tržištu nekretnina Niš je rame uz rame sa Beogradom i Novim Sadom.

PR
.

Ako razmatrate kupovinu stana u Nišu informacije koje donosimo u nastavku teksta mogle bi vam olakšati donošenje informisane odluke.

Kakve su cene nekretnina u Nišu?

Cene nekretnina u Nišu variraju zavisno od nekoliko faktora. Recimo, kuće imaju do 50% manju otkupnu cenu po kvadratnom metru, nego stanovi, koji su izuzetno traženi. Prosečna cena kuće po kvadratu varira od 400 do 800 evra, dok je za stanove to maltene startna cena.

Koliko će vas koštati kvadrat stana zavisi od više faktora, a lokacija je jedan od presudnih, iako je ponuda stanova u Nisu raznolika, nekretnina na Medijani i na Panteleju neće koštati jednako. Na cenu pored lokacije utiče i struktura (da li je novogradnja ili starogradnja), na kojem se spratu stan nalazi, u kom je stanju, da li je potrebno renoviranje i adaptacija (zamena stolarije, podova itd) ili je odmah useljiv. Recimo, stanovi koji se nalaze na poslednjim spratovima ili u potkrovlju obično imaju nižu cenu od stanova na nižim spratovima.

Zanimljiva je činjenica da manji stanovi - garsonjere i jednosobni - beleže veću cebu kvadrata nego stanovi većih kvadratura, jer za njima vlada najveća potražnja.

Generalno govoreći, najniža cena u starogradnji počinje od 800 evra i ide do 1500 evra po kvadratnom metru, dok za novogranju startna cena oko 2000 evra, a može dostići i 4000 evra po kvadratnom metru. Naravno, varijacije su moguće, zavisno od lokacije i ostalih elemenata, a neki vlasnici su spremni i da pregovaraju o ceni.

Kompletnu ponudu stanova u Nišu možete videti na sajtu Roommateor, vodećem portalu za prodaju nekretnina u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kragujevcu i Leskovcu.

Da li se očekuje pad cene kvadrata u Nišu?

Obzirom da je Niš jedan od najrazvijenijih gradova Srbije i da za stanovima postoji stalna potražnja, prodavci se ponašaju shodno uslovima koje diktira tržište. Baš kao što je slučaj sa Beogradom i Novim Sadom - cene kvadrata beleže blagu tendenciju rasta tokom 2022. godine, a o eventualnoj stabilizaciji cena ove godine nema reči. Za narednu godinu je teško dati prognozu, ali obzirom da cene građevinskih materijala rastu, teško da će biti jeftinije.

Još jedna zanimljivost - najveći broj stanova u Nišu se prodaje za gotovinske iznose, uprkos visokim cenama. Ako razmišljate o mogućnosti kupovine stana na kredit, imajte na umu da su kamatne stope stambenih kredita danas manje nego ikada.

Koje su najbolje lokacije za život u Nišu?

U Nišu postoji pet opština, a to su Medijana, Crveni Krst, Palilula, Niška banja i Pantelej. Svaka od ovih opština ima manja naselja, kao i karakteristike po kojima je poznata.

Medijana a predstavlja samo srce grada - strogi centar. Jedna je od najmanjih, ali ujedno i najmnogoljudnijih gradskih opština u Srbiji. U ovom delu grada se nalazi čuvena Ćele kula, kao i arheološko nalazište Medijana i brojni drugi kulturno-istorijski spomenici. Obzirom da je reč o centru grada, i da vrvi saobraćajem i mestima za izlaske, ova lokacija možda nije najbolji izbor za porodice sa malom decom. Duvanište je deo Medijane i trenutno je najpopularniji i najurbaniji kraj Niša, gde pretežno žive mladi.

Crveni krstje opština u kojoj se nalazi Univerzitet u Nišu, te je samim tim odličan izbor za studente, ali i zaposlene ljude, jer je ovde locirana i duvanska industrija, niški aerodrom, autobuska stanica. Deo čuvene Niške tvrđave nalazi se u ovom kraju grada.

Palilulaje najstarija gradska opština, nešto poput beogradskog “kruga dvojke”, a ovaj kraj je najpoznatiji po Bubanj spomen parku. Tu se nalazi i glavna železnička stanica, gimnazija, kao i brojni drugi poslovni i kulturni objekti. Niška banja je najpoznatija po izvorima termalne vode bogate radonom, ali ovo naselje ima najmanji broj stambenih zgrada, iako je sjajan odabir za porodični život. Pantelej mirna gradska opština - kompletno novo naselje, sa puno stanova u novogradnji, idealno za porodični život. Ceo grad obiluje parkovima i zelenilom.

Među najpoželjnije lokacije za život u Nišu ubrajamo centar grada (Sinđelićev trg, Kej, Voždova ulica i druge), Bulevar Nemanjića, kao i lokacije koje se nalaze u neposrednoj blizini Univerziteta, jer za stanovima u toj regiji vlada stalna potražnja.