Brisel: Sankcije Rusiji do septembra?

Evropske sankcije Rusiji, koje ističu u martu treba produžiti do septembra, stoji u nacrtu zaključaka vanrednog zasedanja 28 sefova diplomatija Evropske unije koje je danas počelo u Briselu, ali stav Grčke se još ne zna.

"Restriktivne mere koje su uvedene u martu 2014. zbog narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine a potom proširene, treba produžiti do septembra 2015", piše u nacrtu koji su za ministre jutros pripremili ambasadori zemalja članica.

U tekstu, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da se predstavnik jedne države ogradio od teksta, što se bez ikakve sumnje odnosi na Grčku.

Ukoliko ni novi ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocias ne prihvati nacrt zaključaka, konačnu odluku ministri će prepustiti šefovima država i vlada koji treba da zasedaju u februaru.

Kocias se pre današnjeg sastanka katko obratio novinarima u Briselu i rekao da Grčka teži da se u Ukrajini "što pre vrati mir i stabilnost".
"Radimo na tome da smanjimo jaz između EU i Rusije", rekao je on, ali je izbegao da odgovori na direktno pitanje kakav je stav Grčke prema sankcijama.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linčevičius rekao je da ne veruje da će prvi korak novoizabrane vlade biti da ugrozi jedinstvo Evrope.
"Ukrajinci ginu svaki dan i očekuju od nas da budemo dosledni i produžimo sankcije, a videćemo kako će se Grčka postaviti", izjavio je on.

On je optužio Rusiju da je oružanom, obaveštajnom i logističkom podrškom proruskim aktivistima dovela do pogoršanja situacije na terenu.
"Mora se reći: Rusija vodi rat protiv Ukrajine", kazao je on.

Izvor: Tanjug