"Batut" pozvao građane da se vakcinišu protiv gripa

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pozvao je građane da se, radi očuvanja zdravlja, vakcinišu uoči predstojeće sezone gripa.

.

"Distribucija vakcine koja je u nadležnosti Instituta "Torlak" je otpočela krajem prošle nedelje i nakon završetka distribucije na teritoriji cele zemlje, vakcinacija može da otpočne na svim nadležnim vakcinalnim punktovima", navedeno je u saopštenju.

Vakcina koja će biti dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, proizvođača "Sanofi Paster" i ona, pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa.

Sezonska trovalentna vakcina se, pre svega, preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.

Pored toga, potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod zaposlenih u javnim službama koji su u riziku.

Imajući u vidu podatke dobijene nakon analize pandemije gripa AH1N1, sezonska trovalentna vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje, navedeno je u saopštenju.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine. Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Kod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća).

Stručnjaci "Batuta" su podsetili da je vakcinisanje protiv gripa u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja, a indirektno i osoba u okruženju kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, a pripadaju grupama rizika, jer kod ovih kategorija su češće moguće komplikacije i teška klinička slika gripa.

Izvor: Tanjug