Antić: O korekciji cene struje se još uvek razgovara

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da se sa međunarodnim finansijskim institucijama još uvek razgovara o korekciji cene struje i da Vlada Srbije pokušava "da ih pomeri što je više moguće dalje".

Antić je podsetio da je iz vlade poručivano da poskupljenja struje neće biti do kraja grejne sezone i da je to obećanje i ispunila.
"Odluka o poskupljenju uopšte još uvek nije ni doneta", pojasnio je Antić za RTS i dodao da Vlada Srbije pokušava da bilo kakve korekcije cena struje pomeri što je više moguće dalje, da one budu što manje i da joj za sada ide dobro.

"Bile su najave da od 1. aprila poskupljuje struja, nema poskupljenja, još uvek vodimo razgovore i verujem da ćemo uspeti da sve to da svedemo u neke što manje okvire i da će te korekcije cene struje u dužem nizu godina postepeno pratiti rast standarda građana", kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije sa međunarodnim finansijskim institucijama razgovara na odgovoran način, da sa njima uvažava činjenicu da je potrebno obezbediti finansijsku stabilnost i konsolidaciju budžeta, ali da im objašanjava i da je socijalno i ekonomsko stanje građana takvo da ne trpi dodatne turbulencije.

Antić je ocenio da je grejna sezona bila dobra i da je Ministarstvo uspelo da toplanama obezbedi neophodne energente.

Do kraja godine dogovor o finansiranju konektora

Antić je izjavio da očekuje da će Srbija do kraja godine sa Evropskom komisijom dogovoriti finansiranje izgradnje gasnog konektora sa Bugarskom.

Antić je rekao da je Srbija iz ovogodišnjeg budžeta obezbedila novac za projektnu dokumentaciju i da je sada na državi da obezbedi da EU u velikoj meri finansira deonicu do Bugarske.

Ta deonica bi, kako je objasnio, trebalo da Srbiju spoji sa Južnim gasnim koridorom i sa gasom iz Azerbejdžana.

Azerbejdžan je, napomenuo je Antić, jedan od ozbiljnijih proizvođača gasa i u stanju je da obezbedi gasne količine potrebne Srbiji.
"Mi moramo da imamo više pravaca snabdevanja gasom, a Azerbejdžan je u stanju da obezbedi potrebne količine gasa. Mi imamo obavezu da napravimo gasnu konekciju sa Bugarskom i završimo pregovore sa Azerbejdžanom i mi na toj konekciji ozbiljno radimo", rekao je Antić.

Ministar je napomenuo da je prilikom posete premijera Aleksandra Vučića i delegacije Srbije toj zemlji postignuto puno konkretnih dogovora, a da je u prvom planu bila mogućnost da tamošnje kompanije učestvuju u privatizaciji naših preduzeća.
"Kada je u pitanju hemijski kompleks, razgovarali sa vlasnikom kompanije 'AzMeCo', imaju interesovanje za MSK i Petrohemiju. Juče sam uputio poziv direktoru te kompanije da dođe u Srbiju i nastavimo te razgovore. Ništa nije gotovo dok se ne završi, ali taj stepen podrške i interesovanja daje prostor za optimizam", rekao je Antić.

Izvor: Tanjug