Probijen tunel Savinac, Vučić čestitao uz šampanjac

Desna cev tunela "Savinac" dužine 270 metara na Koridoru 11, u blizini Takova, probijena je danas, a premijer Aleksandar Vučić čestitao je radnicima i u to ime otvorio šampanjac.

.

Probijanjem ove cevi, probijeni su svi tuneli na deonici Ljig-Preljina.

Na deonici Koridora 11 od Ljiga do Preljine asfaltirano je 36 kilometara od ukupno 40 kilometara autoputa u punom profilu, a u kvalitet radova danas se uverio premijer Vučić, koji je obišao taj putni pravac.

Premijer se provozao zajedno sa novinarima tim autoputem, a u autobusu su bili i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov.

Leva cev Savinca u dužini od 270 metara je probijena u septembru 2015. godine, a radove izvodi domaće preduzeće Planum.

Probijanjem tunela Savinac povezana je kompletna deonica u dužini od 40 kilometara. Ugovorena vrednost trunela Savinac je 9,85 miliona evra.

Glavni izvođač radova na toj deonici je firma Azvirt iz Azerbejdžan, a radovi čija je ukupna vrednost 308 miliona evra finansiraju se azerbejdžanskim kreditom od 300 miliona, dok je preostali novac obezbedila Srbija.

Projektnu dokumentaciju izradili su Saobraćajni institut CIP za deonicu Takovo-Preljina i Institut za puteve za deonicu od Ljiga do Boljkovca i od Boljkovca do Takova.

Ova vlada se ne meri godinama tokom kojih vlada, već kilometrima puteva koje je izgradila i koje ostavlja za sobom, izjavio je premijer Vučić na svečanosti povodom probijanja tunela Savinac, na Koridoru 11, u blizini Takova.

"Putevi znače komunikacije, fabrike, posao, novi život, a vi putari svakim novim kilometrom vraćate život u Srbiju", poručio je premijer i zahvalio radnicima koji su angažovanin na probijanju tunela i na drugim gradilištima u Srbiji, te zamolio da i dalje istim tempom grade puteve i podižu mostove.

"Potrebni ste ovoj zemlji, vi je dižete iz mrtvih", poručio je premijer.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas da Srbija može da napreduje samo razvojem infrastrukture i da je moto ove vlade da se uradi sve što se obeća.

Mihajlović je nakon probijanja desne cevi tunela Savinac, što je poslednji probijeni tunel od pet tunela na deonici Ljig-Preljina zahvalila radnicima koji su radili sedam dana u nedelji u tri smene.

Mihajlović je istakla da je na celoj deonici od Ljiga do Preljine dnevno bilo angažovano 1.075 radnika, kao i da je uključeno ukupno 110 srpskih firmi.

"Na tunelu Savinac je u prethodne 2, 5 godine radilo svakog dana oko 110 radnika i zahvaljujućui njima imamo sada probijen taj tunel", rekla je ona i naglasila da je sadašnja vlada otvorila najviše autoputa u 2015. i najavila da će tako biti i tokom 2016. godine.

Ona je rekla da će takođe biti nastavljena rehabilitacija pruga i nabavka novih vozila.

Ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov čestitao je Srbiji na uspešnom probijenom tunelu u Savincu kod Takova ističući da je to poslednja etapa u gradnji ove deonice Koridora 11, od Lijga do Preljine.

Ambasador Azerbejdžana, koji kreditom od 300 miliona evra finansira gradnju autoputa Hasanov je istakao da je kada je počeo da se realizuje taj projekat bilo je dosta administrativnih i veštačkih problema i da je realizacija bila ugrožena zbog toga sve dok se nije u rešavanje problema uključio premijer Vučić i ministarka Mihajlović.

Hasanov je rekao da su odnosi između Srbije i Azerbejdžana poslednjih godina odlični i da su dostigli nivo strateškog partnerstva.

Kako kaže, tome je naročito doprinela poseta premijera Vučića Azerbejdžanu 2015. godine.

Azvirt je ozbiljna i bratska kompanija i brend i nastavićemo da radimo u Srbiji i posle ovog projekta, rekao Hasanov.

Ambasdador je rekao da je bilo dogovoreno da srpske firme učestvuju u 49 odsto posla, ali da su uprkos tome, sve podizvođačke firme bile u Srbiji i da su korišćeni isključinvo materijali iz Srbije.

Direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović rekao je da je zvaničan rok za otvaranje autoputa 25. avgust ove godine, ali da će to možda biti učinjeno i ranije.

On je rekao da je Azivirt primer kakav treba da bude izvođač radova i zahvalio na saradnji.On je dodao da je od 66 mostova na deonici Ljig -Preljina 65 završeno.

Izvor: Tanjug