Vučić: Ljubav prema Srpskoj ne znači mržnju prema BiH

Republiku Srpsku niko neće moći da ukine dekretom, jer dekretom nije ni stvorena, poručio je danas u Banjaluci premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali je naglasio da ljubav Srbije prema Srpskoj ne znači mržnju prema BiH.

.

"Srbija je uvek tu, sa vama", poručio je premijer Vučić na proslavi Dana Republike Srpske, i podsetio da je i Dejtonskim sporazumom propisano da Srbija štiti Srpsku.

Vučić je, u obraćanju na svečanoj akademiji istakao da je u Banjaluku doputovao zajedno sa brojnim ministrima svoje vlade, kako bi ukazao poštovanje i iskrenu podršku građanima RS i Srpskoj.

„Ponosimo se taman onoliko koliko se ponose svi građani Srbije. Pravo da volimo svoj narod niko nije, niti će moći bilo kada da nam zabrani. Baš kao što političari u Srbiji I RS neće moći i neće smeti da podižu barijere, da nas dele, svađaju", podvukao je Vučić.

„Kada pomislite da ste usamljeni, građani RS, znajte da niste. Srbija je uvek tu, a njena obaveza je, ljudski i pravno, da štiti RS, kako je Dejton propisao", poručio je Vučić.

On je naglasio da niko neće moći da ukine RS bilo kakvim dekretima, jer nije ni stvarana dekretima.

"Stvorio ju je narod", rekao je predsednik vlade Srbije.

On je istakao da je na Srbiji i da čuva i bude garant integriteta Bosne i Hercegovine, što čini i što će činiti u budućnosti.

"Ljubav Srbije prema Republici Srpskoj ne znači mržnju prema Bosni i Hercegovini", poručio je premijer i naveo da ta ljubav, naprotiv, podrazumeva i izgradnju mostova prema BiH kako bi se razmenio kapital, ljudi, kako bi svi živeli bolje i zajedno opstali.

Vučić je rekao da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati u Srbiji i BiH sudbinski vezani, da su živeli zajedno vekovima unazad i da ćemo živeti zajedno u vekovima koji dolaze.

"Isplate li nam se svađe i sukobi, ko je više izgubio, u sukobima tokom Prvog i Drugog svetskog rata i devedesetih izgubili smo svi", rekao je Vučić.

On je naveo da postoje i dalje usijane glave koje misle da je pogled u budućnost pogled u komšiju preko optičkog nišana nekog od savremenih oružja.

"Mi zato kažemo danas, dosta je bilo i tuđih i naših srpskih grobova, hcohemo da gradimo fabrike, a komišije i ljude koji drugačije veruju moramo da poštujemo i da delimo dobro i zlo", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da na Balkanu nema malih i velikih i da zato ne treba da se prebrojavamo, jer ćemo tek tada videti koliko smo i jedni i drugi i treći mali, a da sukobima u ratovima nećemo postati veći.

Navodeći da se svet menja brzinom koja teško može da se prati, Vučić je rekao da je jasno da veliki više neće pobeđivati male, već brzi spore, i da zato budućnost svih na Balkanu zavisi od toga koliko ćemo biti brzi u napretku i hvatanju koraka sa svima u svetu.

"Šta treba da nam bude važno, u šta treba da uložimo pamet i neregiju, u novu mržnju za nove svađe i podele ili novo znanje, radne navike, tehnologiju, bez obzira na to kako se zovemo ili u koga verujemo", rekao je Vučić.

"Od čega treba da krenemo da bi ovaj prostor prestao da bude zemlja straha i mržnje", upitao je Vučić i naveo da su nam potrebni važni odgovori koji će rešiti najveću srpsku dilemu - opstajemo ili nestajemo.

Navodeći da i Srbija i RS u pojedinim sferama zaostaju za svetom, između ostalog i po broju obrazovanih građana, Vučić je rekao da to treba da se popravlja i da za to upravo treba da se borimo jer je to ono što nas uništava - a ne belosvetske zavere.

"Nama emocije na ovim prostorima više nisu potrebne, nego mir razvoj sradnja učenje, napredak, potrebni su nam Pupini, Tesle, Andrići, Selimovići, oni koji će nas voditi napred a ne nazad", rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija neće da dozvoli da RS bude usamljena, kao što neće da dozvoli da bilo ko na Balkanu bude usamljen.

Vučić je poželeo građanima RS srećan Dan RS i srećnu, uspešnu i bogati zajedničku budućnost.

Dodik: Branićemo Srpsku svim raspoloživim sredstvima

Predsednik Srpske Milorad Dodik poručio da Srpsku niko neće demontirati, da Banjaluka ne pristaje na promenu Dejtona i Ustava BiH i da put ka EU nije jedini kojom Srpska treba da ide.

Dodik je, povodom osporava nja prava Srpske na obeležavanje Dana RS 9. januara rekao da RS nije ni osnovana sudskim sporom.

"Neka ne pokušavaju da demontiraju RS u sudskom postupku. U miru smo proglasili RS, nažalost krvlju branili u ratu, u kojem smo imali mnogo žrtava, a branićemo je svim raspoloživim sredstvima", istakao je predsednik RS.

On je naglasio da je misija državnih funkcionera RS da štite prava svojih građana, a jedno je i pravo da da imaju Srpsku.

Dodik je ukazao da su poslanici 9. januara 1992. iskoristili svoje neotuđivo pravo da proglase RS, da Srbi u BiH imaju pravo da jačaju autonomiju RS, pravo na samoopredeljenje, koje je, kako je podvukao, zagarantovano najvišim dokumentima UN.

„Nasa politika nije politika negacije, mržnje, niti negacije BiH, niti mržnja prema BiH, ali ono što prihvatamo je ustavna BiH predviđena Dejtonom, nikakva premeštena, koju neko projektuje i želi“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, BiH je, kako je predvideo Dejtonski sporazum, jedina moguća mera zajedničkog života na ovim prostorima.

Priča o dejtonskom ustavu kao prelazno rešenje, kao i nefunkcionalnosti BiH ima za cilj da se premesti odlučivanje u Sarajevo.

„Nismo spremni da menjamo Ustav BiH i ne želimo da damo tome legitimitet, već treba sprovesti Ustav kako je napisan.

RS, prema Dodiku, i dalje ostaje privržena ideji evropskih integracija, ali neće žrtvovati svoja ovlašćenja ni za šta, pa ni za „primaljivi pokretni cilj“ što je EU.

"Ukoliko naše evropsko putovanje bude uvažavalo realno stanje ustava BiH, RS će uvek biti zahvalna i neće biti prepreka na putu BiH ka EU“, kazao je Dodik i istakao da će građani odlučivati o svim integracijama, pa i članstvu u NATO.

Narod, kako je podvukao Dodik, zna da li hoće tamo gde Srbije nema, da li hoće granice na Drini.

On je rekao da ne misli da je put ka EU jedini kojim Srpska treba da ide, dodajući da se svet menja i da se otvaraju nove mogućnosti saradnje, uključujući saradnju s Kinom i Rusijom.

Beograd je, istakao je, bio i ostao svetionik svim Srbima ma gde živeli, pa tako i Srbima u RS.

„Ne postoje specijalnije veze od onih koje imamo sa Srbijom. One su pravno uređene i u okviru Ustava BiH i Dejtonskog sporazima. RS slavi i voli Srbiju, posebno uvažava njenog predsednika, premijera, predsednicu Skupštine“, kazao je on zahvalivši se predstavnicima Srbije na učešću u proslavi Dana RS.

Akademik Matija Bećković ocenio je da su se borba za opstanak i identitet otopile s borbom za evropske vrednosti, da sudbina Srba, Srbije i Republike Srpske zavisi samo od nas samih i pozvao sve Srbe da budu složni.

"Ne može nam niko nauditi ako ne naudimo mi sami sebi. Ako budemo složni, nećemo biti mali i slabi, nego veliki i nepobedivi", rekao je Bećković.

Bećković je naveo da onom ko se bori za svoj identitet prete da neće imati od čega da živi i savetuju da tu temu jedno vreme zadrži za sebe.

"Kažu kao da bi bilo pametnije da ne slavimo bar ove godine dok ne prođe kriza, ili da jedno vreme slavimo krijući, kao u slavna vremena i ne oglašavamo na sva zvona ono što se drugih ne tiče i što ne mora da sazna i vidi. Dilema je da slavimo i da budemo gladni ili da budemo siti i da slavimo u dubini duše", naveo je Bećković.

On je konstatovao da male zemlje "drže u inkubatorima koje tuđa ruka isključuje i uključuje".

"Sad bi trebalo da budemo poslušni i da se ne čuje da smo živi, a posle ćemo slaviti i krsnu slavu", rekao je on.

Bećkovih je rekao da se seća da su ljudi listom ulazili u komunističku partiju da bi se zaposlili i napredovali, pa im niko nije zamerao.

"I ako uđemo u EU ne znači da nećemo biti ljudi", poručio je on.

Bećković je rekao da se bitka da se Srbi liše budućnosti ne vodi prvi put.

Izvor: Tanjug