Svi putevi su prohodni, otežan saobraćaj zbog ledene kiše i snega

Situacija na putevima u zemlji je pod kontrolom, putari su 24 sata dežurni, svi putevi su prohodni i putare nije iznenadio ovaj sneg, izjavio je jutros vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

.

"U pripravnosti smo, iz dana u dan radimo, čistimo i putare nije iznenadio ovaj sneg", rekao je Drobnjak Tanjugu prilikom obilaska autoputa Beograd-Novi Sad i naglasio da se saobraćaj na toj deonici odvija normalno, kao i da su svi putevi prohodni.

"Najvažnije je što nema leda, a prema informacijama iz cele Srbije, popodne i predveče padala je ledena kiša, koja je predveče stala i prešla u sneg. Putari su se borili, čak smo i mehanizaciju pojačavali na nekim delovima. Dosta su radili kamioni, utovarivači, koji su sklanjali sneg i led", rekao je Drobnjak.

Naveo je da je ledena kiša najjače padala kod Valjeva, Loznice, Krupnja, Bajine Bašte, Aleksinca, Niša, Ražnja, kao i da je napadalo više od 30 centimetara snega u Nišu, ali je istakao da su putari to očistili i da su baš svi putevi prohodni.

Kako je rekao, ledena kiša, koja će preći u sneg, očekuje se još u utorak i sredu, dok je prognoza za četvrtak otopljavanje i bez padavina.

Zbog snega i leda na području Pomoravskog okruga, pre svega Jagodine i Paraćina, situacija je teška ali daleko od toga da se proglasi vanredna sitacija, rekli su sagovornici Tanjuga.

Saobraćaj se odvija otežano gotovo na celom području Srbije zbog ledene kiše, snega, niskih temperatura i jakog vetra, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Uz maksimalnu angažovanost dežurnih ekipa putara i neprekidan

rad zimskih službi, svi putevi I i II prioriteta su prohodni, navodi AMS S pozivajući se na informacije JP Putevi Srbije.

Zbog pojačanog vetra preko planinskih prevoja, mogući su manji snežni nanosi, zbog čega je na pojedinim deonica sužen kolovoz. Na putevima II i III prioriteta, preko planinskih prevoja i u višim predelima treba računati i na ugažen sneg.

JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te Putevi Srbije apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i voze maksimalno oprezno.

Izvor: Tanjug