Devenport: Vesti o ukidanju Šengena nisu zvanično potvrđene

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da izjave o ukidanju Šengena koje najavljuju pojedine zemlje EU nisu zvanično potvrđene, zbog čega je takve izjave okarakterisao kao netačne i neodgovorne.

.

Na pitanje da li EU u trenutku kada mnoge evropske zemlje najavljuju zatvaranje granice očekuje da Srbija ostane otvorena za izbeglice, Devenport je rekao da svaka država treba da shvati ozbiljnost trenutka i preuzme deo obaveza, a da će to biti glavna tema razgovora na sastanku u petak ministara unutrašnjih poslova zemalja EU.

Tada će se sve iskristalisati, znaće se ko zatvara granice, a ko ne, poručio je Devenport i dodao:

"U ovim kriznim situacijama vlade imaju veliku odgovornost da poštuju međunarodne standarde što se tiče prihvatanja izbeglica, a sa druge strane svaka vlada takođe ima veliku odgovornost da svojim građanima obezbedi sigurnost i bezbednost".

Impresioniran sam radom prihvatnih centara

Devenport je rekao da je impresioniran efikasnošću zajedničkog rada na prihvatnim centrima za izbeglice u Srbiji, jer se s njima postupa na dobar i human način.

Devenport je prilikom obilaska prihvatnog centra za izbeglice u Preševu istakao da je EU za pomoć u izbegličkoj krizi za Srbiju do sada izdvojila sedam miliona evra, kao i da je još toliko predviđeno za Srbiju i Makedoniju zajedno.

"Impresioniran sam efikasnošću zajedničkog rada sa ovim i drugim prihvatnim centrima. Rade na dobar i human način", rekao je Devenport.

Bilo je, kako je rekao, razgovora i o mogućnostima da se dođe do poboljšanja uslova za prihvatanje izbeglica, recimo onih sa invaliditetom, a kako je ukazao, sve više među njima ima i male dece.

Devenport je tom prilikom pohvalio resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koordinaciono telo, nevladine organizacije i druge međunarodne organizacije za efikasnu saradnju na tom, kako je rekao, teškom zadatku.

"EU, naravno, pomaže. Izdvojili smo mnogo sredstava, sarađujemo sa vladom, sa Komesarijatom za izbeglice, nevladinim sektorom, kako bi vlada dobila potrebna sredstva", rekao ej on.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da je život otezan u Preševu zbog velikog broja izvbeglica, ali da do sada nije bilo nijedne negativne reakcije.

"To je za pohvalu lokalnom stanovništvu i lokalnoj samoupravi", rekao je on.

On je rekao da je Devenportu pokazao šta je do sada urađeno i planove šta bi trebalo uraditi u narednom periodu.

"Rekli smo i šta je još potrebno od EU. Pored materijalne, potrebna nam je i pomoć u vozilima, Dobili smo uveravanje da ćemo to i dobiti i nadam se da ćemo obezbediti bolje zbrinjavanje ljudi koji su svojom tragedijojm došli u poziociju da se bore za egzistenciju", rekao je Stanković.

Izvor: Tanjug