Đurić: Priština gazi Briselski sporazum, nećemo ćutati

Priština odlukom da sporazum o Zajednice srpskih opština (ZSO) uputi Ustavnom sudu opstruiše, sprečava i onemogućava stvaranje ZSO, ali i gazi i "baca pod noge" Briselski sporazum, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

.

Đurić je na konferenciji za novinare naglasio da to nije jedini potez Prištine koji udaljava od normalizacije odnosa.

Prema njegovim rečima, Priština namerava da od 1. novembra onemogući ulaz na KiM svim registarskim tablicama koje je izdao MUP Srbije i da umesto lične karte uvede "nekakva ulazno-izlazna dokumenta".

"Sve ovo predstavlja ne jedan, već tri koraka unazad u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predstavlja jasnu nameru da se jasno opstruira sve dogovoreno u prethodnom perioru i mislim da ne bi smelo da ostane bez reakcije EU, koja je garant sprovođenja i Briselskog sporazuma i 26 pojedinačnih dogovora", rekao je Đurić.

On je naglasio da Srbija ne može i neće da ćuti o ovom "bacanju pod noge Briselskog sporazuma" i istakao da će se sačekati povratak predsednika vlade Aleksandra Vučića iz Moskve, te da će se na sutrašnjoj sednici vlade razgovarati o tom potezu Prištine.

Prvi korak koji je Priština trebalo da preduzme je usvajanje uredbe o osnivanju ZSO, rekao je Đurić i naveo da, umesto toga, danas Priština "baca pod noge" Briselski sporazum.

"Srbija ne može i neće da ćuti pred time i mi ćemo sačekati povratak predsednika vlade iz Moskve i u konsultaciji sa drugim predstavnicima Srba sa KiM predložićemo i mere koja bi vlada trebalo u vezi sa tim da preduzme", rekao je Đurić.

On je dodao da će se na sutrašnjoj sednici vlade kao hitna stavka razgovarati i o tom potezu privremenih institucija u Prištini.

"Nema sumnje da jer reč o novom i dodatnom pritisku za Srbiju u inače veoma teškim okolnostima, i pokušaju da se do sada postignuta ostvarenja značajna za srpski narod na KiM preokrenu i da se sporazum u delu koji je povoljan po Srbe da se poništi i izmeni. Ponašanje Prištine nije usmereno ka primeni sporazuma u dobroj meri, jasno je odsustvo dobre namere i dobre volje", naglasio je Đurić.

Istakao je da je to za njega nečuveno i skandalozno ponašanje i pokušaj da se do sad postignuta ostvarenja preokrenu i da se sporazum u delu povoljnom po Srbe poništi i preokrene.

"Nemojte da mi pričate da Priština nije usvojila odluku o osnivanju ZSO zbog toga što Aljbin Kurti i ne znam kakvi drugi razbojnici bacaju suzavac u parlamentu. Jel mi sada treba da izmislimo nekog Aljbina Kurtija, koji će ovde da baca suzavac i da se na to pozivamo da ne sprovodimo nijednu od naših međunarodnih obaveza i da li bi to neko u međunarodnoj zajednici tolerisao", zapitao je Đurić.

On je istakao da tu nema duha normalizacije odnosa i zapitao se da li će međunarodna zajednica ostati nema na to.

Đurić je podvukao da se daleko više može razgovarati o tome šta albanska strana nije sprovela iz Briselskog sporazuma, nego šta jeste. Prema njegovim rečima, ne postoji nijedan element koji je Priština sprovela, vezan za ZSO, postoji zastoj u integraciji civilne zaštite, kao i da 120 bivših pripadnika MUP-a Srbije, koji je trebalo da budu integrisani kao srpski policajci u pokrajinski MUP, nisu do sada integrisani, bez obrazloženja.

"Po pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici i po pitanju Parka mira takođe nema pomaka. Sve što rade, rade da bi odložili što je moguće više primenu Briselskog sporazuma, jer izgleda da nimalo nisu zadovoljni sporazumom, a to što su nezadovoljni, izgovore traže u konzervama sa suzavcem i to ne može da ih amnestira od odgovornosti za potpisan sporazum", naglasio je Đurić.

Govoreći o kamenovanoj ambulanti u Suvom Dolu, Đurić je istakao da napadi na Srbe na KiM nisu proizvod samovolje pojedinaca, već orkestrirane političke kampanje uperene protiv Srba i srpskih interesa na KiM.

"Ako neko na KiM kao dominantnu temu nameće odnos sa Srbima i ZSO i to predstavlja kao najveću opasnost i izvor problema, umesto korupcije, kriminala, onda nije čudno da se mnogi ljudi nađu podstaknuti da vrše takve napade. Moj apel Albancima je da pokažu mudrost i uzdražanost i ne budu predmet manipulacije. Najoštrije osuđujem napad na Srbe u Suvom Dolu, nije slučajno ni kada je napad izvršen, ni gde je izvršen", rekao je Đurić.

Đurić je naveo da će Vučić sutra razgovarati sa predstavnicima EU i da će se ozbiljno razmotriti novonastala situacija, kao i potez Prištine.

Izvor: Tanjug