Počeli razgovori Severne i Južne Koreje u jeku vojnih tenzija

Severna i Južna Koreja počele su danas razgovore na najvišem nivou, u pokušaju pronalaženja rešenja za izlazak iz krize koja je njihove dve države stavila na ivicu oružanog konflikta.

.

Razgovori u selu Panmundžom na granici dve države počeli su ubrzo nakon isteka roka koji je Pjongjang postavio Seulu da prekine sa emitovanjem propagande preko granice, u protivnom će se suočiti sa vojnom akcijom.

Uprkos skepticizmu da bi Pjongjang morao da ispuni pretnju, ovaj ultimatum podigao je tenzije na granici na najviši nivo u proteklih nekoliko godina, gde je Sever preraspoređivao artiljerijske jedinice, a južnokorejski i američki borbeni avioni izvodili simulacije bombardovanja, preneo je AFP.

Dijalog u Panmundžomu, gde je potpisan prekid vatre u Korejskom ratu, pruža priliku obema stranama da odstupe, iako analitičari smatraju da bi pronalaženje funkcionalnog kompromisa moglo da predstavlja poteškoću.

Seul je odbio da isključi propagandu preko zvučnika, sve dok se Pjongjang ne izvini za eksplozije mina ovog meseca u kojima su dva južnokorejska vojnika, koja su se nalazila u patroli, osakaćena.

Severna Koreja demantuje odgovornost za eksplozije i optužuje Južnu Koreju da je fabrikovala dokaze o njenoj umešanosti.

Razgovorima prisustvuje četiri delegata - po dva sa obe strane - uključujući savetnika za nacionalnu bezbednost južnokorejske predsednice Kim Kvan-Đina i čoveka koji se smatra za drugim iza severnokorejskog lidera, Hvan Pjong-Soa.

Po naređenju severnokorejskog lidera Kim DŽong-una, Severnokorejska narodna armija (KPA) je u "potpuno naoružanom, ratnom stanju" od petka, a ministarstvo spoljnih poslova u Pjongjangu je danas upozorilo da je situacija "došla na ivicu rata" i da ju je "teško kontrolisati".

U vojnoj uniformi na televiziji se prethodnog dana pojavila južnokorejska predsednica Park Geun-Hje i poručila vojnim komandantima da dalje provokacije Severne Koreje "neće biti tolerisane".

Situacija se pažljivo prati u svetu, a generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozvao je obe strane na suzdržanost, dok su SAD pozvale Pjongjang da izbegne dalju eskalaciju.

Severna Koreja: Spremni za totalni rat kako bi se odbranili

Severna Koreja saopštila je danas da je spremna da uđe u "totalni rat" kako bi se odbranila, u trenutku zaoštravanja odnosa s Južnom Korejom, do kojeg je u četvrtak dovela razmena vatre između dve zemlje u zapadnom delu demilitarizovane zone.

Ministarstvo odbrane u Pjongjangu uputilo je ovo upozorenje, još jednom tvrdeći da ta zemlja nije izazvala razmenu vatre s Južnom Korejom, optuživši Seul da fabrikuje informacije da je Severna Koreja pucala prva.

"Stav vojske i naroda DPRK je ne samo da uzvrate ili se osvete, već i da ne odbacuju totalni rat kako bi zaštitili svoj društveni sistem, svoj sopstveni izbor, onda kada su im životi ugroženi", navodi se u saopštenju koje je objavila državna Korejska centralna novinska agencija.

Trenutna situacija dospela je na ivicu rata i sada se teško može kontrolisati, dodaje se u saopštenju.

U očiglednom odgovoru na poziv Kine na uzdržanost obe strane, Severna Koreja poručuje da je "uzdržanost vežbala decenijama" i dodaje da "sada ničije poruke o uzdržanosti ne mogu da stave situaciju pod kontrolu", navodi agencija Jonhap.

Do zaoštravanja stanja došlo je u četvrtak nakon razmene artiljerijske paljbe između dve Koreje u zapadnom delu demilitarizovane zone.

Seul tvrdi da je vatra prvo otvorena iz Severne Koreje po megafonima koje Južna Koreja koristi za antikomunističku propagandnu kampanju na granici, što Pjongjang poriče.

Generalštab Korejske narodne armije predao je Suelu saopštenje u kom se daje rok od 48 sati do 22. avgusta za demontažu razglasa koji se koristi za uticaj na severnokorejske vojnike i prekid psihološkog rata, jer će u protivnom započeti "snažna vojna dejstva", podseća Jonhap.

Lider Severne Koreje Kim Džong-un naložio je vojsci da od popodne po lokalnom vremenu pređe na nivo pune borbene gotovosti, navodeći da je zemlja u "poluratnom stanju".

Pjongjang u UN:Snažan odgovor ako Seul ne prekine propagandu

Severna Koreja upozorila je danas u Ujedinjenim nacijama da će pokrenuti "vrlo jaku vojnu protivakciju", ako Južna Koreja ne prekine sa svojom propagandom.

Zamenik predstavnika Pjongjanga u UN, An Mjong Hun, rekao je novinarima da će, ako Južna Koreja ne odgovri na ulimatum Severne Koreje, njen vojni odgovor biti neizbežan i veoma jak.

Severna Koreja je prekjuče poručila Južnoj Koreji da je spremna da okonča spor zbog zvučnika putem kojih zvanični Seul emituje propagandne poruke na drugu stranu granice, insistirajući ipak da emitovanje tih poruka bude obustavljeno.

Sekretar Centralnog komiteta severnokorejske Radničke partije Kim Jang Gon poslao je pismo vladi u Seulu u kojem navodi da južnokorejsko emitovanje poruka predstavlja objavu rata, ali je dodao i da je Severna Koreja "spremna da ponudi izlaz iz spora kako bi se razrešila aktuelna situacija i poboljšali odnosi".

Prethodno su, međutim, severnokorejske vlasti putem vojne "crvene" telefonske linije upozorile Seul da će izvršiti napade na propagandne zvučnike putem kojih Južna Koreja emituje poruke prema Severnoj Koreji.

"Situacija na Korejskom poluostrvu je na ivici rata", upozorio je An i optužio SAD i Seul za provokacije i širenje lažnih tvrdnji da Severna Koreja stoji iza poslednjih eksplozija i granatiranja, prenosi AFP.

Do zaoštravanja stanja došlo je u četvrtak nakon razmene artiljerijske paljbe između dve Koreje u zapadnom delu demilitarizovane zone.

Seul tvrdi da je vatra prvo otvorena iz Severne Koreje po megafonima koje Južna Koreja koristi za antikomunističku propagandnu kampanju na granici, što Pjongjang poriče.

Generalštab Korejske narodne armije predao je Suelu saopštenje u kom se daje rok od 48 sati do 22. avgusta za demontažu razglasa koji se koristi za uticaj na severnokorejske vojnike i prekid psihološkog rata, jer će u protivnom započeti "snažna vojna dejstva".

Izvor: Tanjug