London: Protest zbog najavljenih mera štednje

Desetine hiljada ljudi priključilo se danas protestnom maršu u centru Londona zbog mera štednje i planova britanske vlade, predvođene konzervativcima, da smanji javnu potrošnju za nekoliko miliona funti kako bi rešila problem budžetskog deficita, koji je naglo povećan posle spasavanja banaka u vreme krize 2008. godine.

.

Organizatori tvrde da u protestu učestvuje 250.000 ljudi.

Ovo je prvi javno organizovan protest od pobede premijera Dejvida Kamerona na prošlomesečnim izborima, navela je agencija AFP.

Marš, kom su se priključili i pevačica Šarlot Čerč i komičar Rasel Brend, počeo je ispred Banke Engleske.

Policija je saopštila da tokom protesta nije bilo nasilja, niti hapšenja.

Agencija AP navodi da ovim protestom želi da se skrene pažnja na problem položaja siromašnih.

Marš je počeo u festivalskoj atmosferi - ispaljivanjem baklji, a demonstranti su nosili transparente i balone krećući se u ritmu muzike prema zgradi parlamenta.

Društveni aktivisti, sindikalni lideri i nevladine organizacije udružile su snage u znak protesta zbog najave smanjenja davanja za obrazovanje, socijalni sistem i javne službe.

Predstavnik organizacije "Zaustavite ratnu koaliciju" Lindzi Džerman izjavio je da mu je "dosta stranaka koje se zalažu za mere štednje".

"Oni su bogate napravili još bogatijima, a siromašne siromašnijima, a neće se na tome zaustaviti", naglasio je on.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Odmah okončajte mere štednje" i "Prkosite zakonu torijevaca".

Jedan od demonstranata nosio je poster na kom je premijer Dejvid Kameron prikazan kako viri iz kante za đubre, čime se sugeriše da je to mesto kome njegova politika pripada, dok ga je drugi prikazao sa đavolskim rogovima, prenela je agencija Rojters.

Manji marševi su održani u Glazgovu i Liverpulu, a organizatori su najavili da je ovo samo početak talasa demonstracija.

Izvor: Tanjug