Info

Kubanska vakcina protiv raka pluća uskoro u Srbiji

Tokom jula, a najkasnije u avgustu, biće završeni svi tehnički detalji vezani za uvoz kubanske vakcine protiv raka pluća, s kojom bi, u istom paketu, u Srbiju najverovatnije tokom jeseni, trebalo da stigne i lek protiv dijabetskog stopala, potvrđeno je "Večernjim novostima" u Ministarstvu zdravlja.
13.06.2015. - 12:23h

List navodi da je ovaj plan napravljen s predstavnicima Instituta za molekularnu imunologiju CIMAB u Havani, odakle se delegacija Srbije vratila pre dva dana.

Tokom posete, ugovoren je uvoz dva kubanska leka: "cimavaks-EGF" protiv raka pluća i "heberprot-p" za terapiju dajabetskog stopala.

Tokom leta, trebalo bi da se precizira i da li će se ovi lekovi uvrstiti na tzv. pozitivnu listu D i uvoziti kao neregistrovani preparati, što se u praksi već radi za više medikamenata koji su po oceni neophodni u terapiji, ali proizvođači i ditributeri zbog male potrošnje nisu zainteresovani da ih registruju na našem tržištu, pišu "Večernje novosti".

Druga mogućnost je da se međudržavnim sporazumom između Srbije i Kube, čije je potpisivanje najavljeno, i pitanje uvoza lekova uredi tako da se na Kubi automatski priznaje naš, a kod nas kubanski GMP, odnosno standard dobre proizvođačke prakse, dodaje beogradski list.

Izvor: Tanjug