Info

Berlin traži od Moskve objašnjenje "crne liste"

Berlin je tražio od Moskve objašnjenje zbog čega se osmoro nemačkih građana nalazi na "crnoj listi" političara, diplomata i vojnih zvaničnika iz zemalja EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.
30.05.2015. - 16:49h

Zvanični Berlin je "u kontaktu s Moskvom" i "insistira ma transparentnosti" u rešavanju ovog problema, navodi se u saopštenju i dodaje da osobe koje se nalaze na listi imaju pravo da znaju zbog čega im je ulazak u Rusiju zabranjen, preneo je Tas s.

Prema pisanju listova "Bild" i "Frankfurten Algenajne Cajtung", ruska strana posla je "crnu listu" na adrese mnogih diplomatskih misija zemalja EU u Rusiji.

Od nemačkih državljana, na listi se nalaze poslanik u parlamentu Karl-Georg Velman, Mihael Fuhs, zamenik šefa frakcije CDU/CSU u nemačkom Bundestagu, kopredsednici grupe Zeleni/EFA u Evropskom parlamentu, Danijel Kohn-Bendit i Rebeka Harms, generalni sekretar Saveta Evrope Uve Korsepius, državna sekretarka za odbranu Katrin Suder, komandant nemačkih Vazduhoplovnih snaga Karl Milner i političar iz stranke CSU Bernd Poselt.

Neki evropski političari, čija su se imena našla na ruskoj "crnoj listi" izjavili su danas da su "ponosni" zbog toga.

Rusija je ovom listom odgovorila na sankcije koje joj je Unija uvela zbog Krima i Ukrajine, rekao je juče premijer Holandije Mark Rute.

"Prisustvo na ovoj listi ne menja moju posvećenost narodu Ukrajine", napisala je poslanica u švedskom parlamentu Ana Marija Koraza Bilt na Tviteru.

"Imam više razloga da budem ponosna nego da se plašim... Putinova lista je potvrda da radim dobro kao parlamentarac", dodala je supruga bivšeg šefa švedske diplomaije Karla Bilta.

Bivši ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg, poznat po oštrim kritikama ruske politike prema Ukrajini, takođe je potvrdio da se nalazi na listi i pozdravio takvu odluku, preneo je AFP.

"Kad sam vide druga imena na listi, ustanovio sam da sam u veoma pristojnoj ekipi. Smatram ovo nagradom", rekao je Švarcenberg za agenciju ČTK.

Među imenima koja su se našla na listi su i Gi Verhofštat, šef liberalne grupe u Evropskom parlamentu, kao i bivša premijerka Belgije i ministarka kulture Švedske Lena Adelson Liljerot.

"Crnu listu" je među prvima komentarisao premijer Holandije Mark Rute, koji je rekao da ona nije zasnovana na međunarodnom zakonu, da nije transparentna i da bi mogla da se ospori na sudu.

Izvor: Tanjug