Brisel da pokaže da odlučni koraci Srbije nisu bili uzaludni

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs započeo je posetu Beogradu susretom sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

.

Šef diplomatije Letonije sastaće se u toku dana i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, prvim potpredsednikom vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem i potpredsednikom parlamenta Vladimirom Marinkovićem.

Rinkevičs, čija zemlja trenutno predsedava EU, poručio je u intervjuu Tanjugu uoči posete, da Letonija i Savet EU podržavaju otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije što je pre moguće, ali da uspeh i brzina tog procesa zavise od napretka naše zemlje, naročito u ključnim poglavljima vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom.

On je istakao da je EU spremna da pomogne Srbiji da dostigne cilj otvaranja prvih poglavlja, ali je ukazao da to treba da bude zajednički napor.

Vučić: Evrointegracije strateški prioritet Srbije

Premijer Aleksandar Vučić naglasio je danas, u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom, čija zemlja trenutno predsedava Evropskoj uniji, da su evrointegracije strateški spoljnopolitički prioritet Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

"Srbija je mnogo uradila na evropskom putu i temeljno se priprema za članstvo", rekao je srpski premijer, navodeći da je proces skrininga završen sa velikim uspehom i da bi bilo za očekivati da Evropska unija, otvaranjem pregovaračkih poglavlja, ubrza pregovarački proces sa Srbijom.

Predsednik srpske Vlade upoznao je šefa letonske diplomatije sa društvenim i ekonomskim reformama koje se sprovode u Srbiji, kao i sa napretkom ostvarenim tokom dijaloga sa predstavnicima Prištine, sinoć u Briselu.

"Došlo je do približavanja stavova u nekim od pitanja, a radne grupe će nastaviti da pripremaju sledeću rundu dijaloga", dodao je Vučić.

Ministar Rinkevičs je rekao da Evropska unija visoko ceni reforme koje preduzima Vlada Srbije i da je Letonija, koja predsedava Uniji u prvoj polovini godine, spremna da pomogne da se, kroz zajednički napor, postigne cilj otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.

"Ako bi do toga došlo do kraja letonskog predsedavanja Evropskoj uniji, bio bi to i naš uspeh", rekao je ministar Rinkevičs.

Izvor: Tanjug