BG aerodrom započeo investicioni ciklus vredan 20 mil. evra

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu započeo je dvogodišnji investicioni ciklus vredan 20,2 miliona evra kojim će, kako je rečeno danas, biti prošireni terminalni kapaciteti aerodroma za 20 odsto, odnosno 11.000 novim metara kvadratnih.

.

Takođe, planirana je i izgradnja između tri i osam hiljada kvadratnih metara komercijalnih sadržaja.

Na predstavljanju projekata na Sajmu građevine najavljeno da će zahvaljujući proširenju kapaciteta i izgradnji novih komercijalnih sadržaja značajno biti povećani i prihodi.

Predviđena je dogradnja terminalne zgrade u Fingerskom hodniku C koji će dobiti ukupno 11.000 novih metara kvadratnih, što je prva grinfild investicija na aerodromu u poslednjih dvadesetak godina, kako bi aerodrom spremno dočekao uvođenje interkontinentalnih letova.

Ove investicije namenjene su domaćim građevinarima koji će na sajmu imati priliku da se upoznaju sa projektima.

Direktorka za investicije i razvoj na aerodromu "Nikola Tesla" Ana Luković je istakla da je 2014. bila rekordna godina za to preduzeće na svim poljima i da je zbog toga aerodorm odlučio da poveća svoje kapacitete.

"Imali smo rekordan broj putnika, letova, rekordne finansijske rezultate i dobit što nas je dovelo do ivice naših saobraćajnih kapaciteta i da bi novu sezonu dočekali spremno odlučili smo se da ovaj kratkoročni investicioni ciklus, koji će trajati dve godine, počinjemo u ovoj i završavamo do kraja sledeće godine", rekla je Luković.

Aerodrom je u 2014. ima rast putnika od 31 odsto i trend rasta je zabeležen i u prva tri meseca ove godine, u proseku oko 13 odsto.

Beogradski aerodrom je prošle godine imao 4,6 miliona putnika, a ukupni kapacitet je 5,5 miliona putnika.

To preduzeće je, takođe, u 2014. imalo ukupne prihode od 89,1 miliona evra ili za 56 odsto više, ukupne rashode od 59,5 milona evra ili za 4,6 odsto više, kao i neto dobit od 26,8 miliona evra.

Novac predviđen za investicije biće uložen u dogradnju Fingerskog hodnika C koji je sastavni deo aerodromskih terminala, čiji će kapaciteti biti povećani za novih 11.000 kvadrata, rekla je Luković dodajući da aerodrom trenutno raspolaže sa 50.000 kvadrata.

Predviđeno je i ulaganje u novu platformu za diajsing, zatim uređenje prostora u postojećem T1 koji će dobiti novi granični prelaz sa četiri kanala za prelaz putnika.

Taj deo će dobiti i nove komercijalne sadržaje, a planirana je i rekonstrukcija i dogradnja toplovoda, radiće se i projektovanje nove vatrogasne baze čija je izgradnja planirana u roku 2016-2017. godina
"Ove investicije planiramo iz sopstvenih sredstava i za deo projekata već imamo tehničku dokumentaciju, dok je za neke u fazi izrade", rekla je Luković.

Ona je rekla da se za novi granični prelaz trenutno bira projektant i da bi trebalo da bude izabran do kraja sledeće nedelje.

Luković je rekla da je pista beogradskog aerodroma bezbedna za saobraćaj za narednih deset godina, kao i da će se ove godine raditi studija koja će pokazati kako bi je trebalo rekonstruisati, kao i da je predviđeni rok 2016-2017. godina.

"Mi ćemo rekonstrukciju piste verovatno raditi pod saobraćajem, tako da ćemo raspisati međunarodni tender za izbor konsultanta koji će nam reći kako to da uradimo pod saobraćajem", kazala je ona navodeći da je procenjeno da bi rekonstrukcija mogla da košta oko 45 miliona evra.

Direktor Planuma Ratomir Todorović je rekao Tanjugu da je to domaće građevinsko preduzeće poznato po izgradnji aerodroma i da je u poslednjih 65 godina napravilo više od 50 aerodroma u bivšoj Jugoslaviji i svetu.

Todorović je rekao da je Planum veoma zainteresovan za nove projekte na beogradskom aerodromu i najavio da će se uključiti u tu investiciju.

Izvor: Tanjug