EU: Neprihvatljive provokcije Tačija i Rame

Izjave premijera Albanije Edija Rame i kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija o ujedinjenju su neprihvatljive provokacije i nisu u skladu sa politikom saradnje u regionu, saopštila je portparolka Evropke komisije Maja Kocijančič.

.

Kocijančič je u saopštenju za medije izdatom rano jutros reagovala na jučerašnju izjavu premijera Rame da je s kosovskim ministrom spoljnih poslova Hašimom Tačijem razgovarao o "klasičnom ujedinjenju Kosova i Albanije" ukoliko Tirana i Priština ne uspeju da se ujedine u okviru EU.

"Podvlačimo da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu koja je utvrđena na najvišem nivou", poručila je Kocijančič, dodajući da Brisel očekuje od svih u regionu da vode politiku pomirenja i dobrosusedske saradnje.

"Sve provokativne izjave koje odstupaju od te politike su neprihvatljive", izjavila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana.

Rama je nakon zajedničke posete sa Tačijem u Ulcinju rekao televiziji Klan Kosova da će se Kosovo i Albanija ujediniti "na klasičan način" ukoliko Kosovo ne bude imalo jasnu evropsku perspektivu i ako mu se ne odobri vizna liberalizacija.

Ova izjava izazvala je juče oštru reakciju premijera Srbije Aleksandra Vučiča, koji je rekao da su Rama i Tači "prekardašili" i da se Kosovo i Albanija nikada neće ujediniti.

Izvor: Tanjug