Hrišćani iz celog sveta proslavili Uskrs u Jeruslimu

Oko 1.500 ljudi okupilo se u Jerusalimu, oko takozvane Grobnice u vrtu, da proslavi Uskrs, na dan kada hrišćani veruju da je Isus vaskrsnuo iz mrtvih nakon što je razapet.

.

Hrišćani iz celog sveta okupili su se po sunčanom, ali svežem danu oko grobnice u steni, pored brda koje se smatra mogućim mestom razapinjanja i vaskrsnuća.

Smeštena u istočnom delu Jerusalima, koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao, ta grobnica je prvi put otkrivena u 19. veku i uskoro postala popularna alternativa Crkvi Svetog groba, navodi AFP.

Po hrišćanskoj tradiciji, Isus je razapet, sahranjen i ponovo vaskrsnuo na mestu gde je podignuta ta crkva u jerusalimskom starom gradu.

Okupljeni oko grobnice u vrtu su pevali i fotografisali se.
"Biblija govori o Jerusalimu kao kući molitvi za sve nacije i ovde možete videti ljude iz svih zemalja kako dolaze zajedno da ga slave u isto vreme," rekla je jedna žena iz Južne Koreje, koja se predstavila samo kao Miok.

Šagufta iz Pakistana je iskustvo označila "vrlo uzbudljivim".
"Nikada nismo iskusili ništa poput ovoga ranije, da vidimo sve te ljude iz celog sveta i da budemo tamo gde je Isus živeo i hodao", rekla je ona.

Po Jevanđelju, Isus je razapet i sahranjen dan nakon što je slavio Pashu, a onda je vaskrsnuo iz mrtvih ujutru i taj dan se danas slavi kao Uskršnja nedelja, najvažniji dan u godini za hrišćane.

Grobnicu u bašti pronašao je britanski general Gordon 1894. godine i to mesto je po njemu poznato i kao Gordon kalvarija, a nalazi se 200 metara van zidina starog grada pod brdom koja nalikuje lobanji, a za koji se veruje da je Golgota, na latinskom Kalvarija.

Tokom dana se očekuje misa u Crkvi rođenja Hristovog u Vitlejemu, podignutoj na mestu gde je, kako hrišćani veruju, Isus rođen.

Hrišćani koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru, danas obeležavaju Uskrs, dok pravoslavni hrišćani, koji poštuju Julijanski kalendar, obeležavaju Lazarevu subotu, a Uskrs će slaviti sledeće nedelje.

U Vatikanu, papa Franja je u subotu uveče održao službu, tokom koje je rekao da tajna Uskrsa zahteva od vernika da traže odgovor "na pitanja koja iskušavaju našu veru, našu vernost, naše samo postojanje", navela je agencija AP.

Izvor: Tanjug