Vladi Srbije 150 ekoloških automobila od Japana

Vlada Japana donirala je 150 japanskih ekoloških vozila, vrednosti oko 3,5 miliona evra, za podršku unapređenju zaštite životne sredine i smanjenju troškova Vlade Srbije, a ključeve automobila danas je premijeru Srbije uručio ambasador Japana u Beogradu Masafumi Kuroki.

.

Donirana su 22 hibridna vozila marke "leksus", 11 "tojota prius" i 117 "mazdi 3", koja koriste čisti dizel. Ti automobili smanjuju vazdušno zagađenje i potrošnju goriva.

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je Vladi Japana i ambasadoru Kurokiju na velikom angažmanu i značajnoj pomoći posle prošlogodišnjih poplava i istakao da Srbija pamti ogromne doprinose japanskog naroda i vlade posle katastrofe koja je pogodila našu zemlju.
"Nekada je u Srbiji važilo pravilo da ništa kraće od zahvalnosti ne traje, a ja sam srećan što mi ne zaboravljamo", istakao je premijer Vučić.

On je izrazio uverenje da će Srbija i Japan unaprediti ekonomsku saradnju i da će naša zemlja naučiti još mnogo toga od Japana.
"Nećemo dozvoliti da naše prijateljstvo bude ugroženo, već ćemo se truditi da uspostavimo odnose na najvišem nivou i da oni budu još bolji nego do sada", poručio je Vučić.

Upitan da li će se on voziti u automobilima, Vučić je rekao da će gledati da se ne vozi u najboljem automobilu, kako bi dao svoj primer drugima.

On je naveo i da Japanci mahom voze automobile japanske proizvodnje i da bi i mi Srbi trebalo da se zapitamo da li pomažemo srpsku proizvodnju ili ne.

Na pitanje da li je sa japanskim ambasadorom razgovarao o mogućim japanskim investicijama u proizvodnju automobilskih delova u Srbiji, Vučić je rekao da postoji zainteresovanost japanskih proizvođača za Srbiju kao investicionu destinaciju kad je reč o proizvodnji komponenti za automobile.
"Ponudili smo najpovoljnije uslove u ovom delu Evrope", kazao je Vučić.

Kuroki je rekao da su svi japanski automobili koji su donirani Vladi Srbije opremljeni naprednom tehnologijom u cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida i očuvanja životne sredine.

On je objasnio da ta vozila smanjuju troškove održavanja i potrošnje goriva i izrazio nadu da će ova donacija doprineti poboljšanju svesti o zaštiti životne sredine i promovisanju korišćenja ekoloških vozila.

Takođe je podsetio da je Japan 2003. godine donirao 93 žuta autobusa i izrazio zadovoljstvo načinom njihovog održavanja.
"Nadam se da će i ova vozila biti korišćena efikasno i da će postati još jedan simbol prijateljstva dve zemlje", zaključio je Kuroki.

Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći Srbiji od 1999. godine iznosi oko 460 miliona evra, saopštila je japanska ambasada.

Ambasada Japana je navela i da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta japanske saradnje sa Srbijom.

Izvor: Tanjug