7 poginulih u sudaru dve sportske letelice u Slovačkoj

Sedam osoba poginulo je jutros u sudaru dve sportske letelice u blizini sela Červeni Kamen u regionu Trenčin u Slovačkoj, a 24 je povređeno, javile su agencije.

.

Asošijeted pres prenosi prenosi izjavu predstavnika vladine agencije za istraživanje nesreća Juraja Deneša da je po prvim informacijama u letelicama L-410 bilo 40-ak padobranaca.

Sudar se desio na visini od 1.500 metara iznad grada Ilava, nedaleko od češke granice.

Prema preliminarnim infomracijama, poginula su četiri člana posade i tri sportska padobranca, prenele su ruske agencije.

Obe letelice su posle sudara pale na zemlju i izgorele.

Deneš je rekao da su neki od padobranaca iz jedne letelice uspeli da se spasu jer su iskočili iz aviona pre sudara, navodi AP.

Prema preliminarnim informacijama, jedna letelica srušila se u teško dostupnoj oblasti Hotuč prevoja a drug u blizini sela Červeni Kamen.

Slovački mediji preneli su da su piloti i padobranci na nebu uvežbavali grupno iskakanje uoči predstojećeg aeromitinga za praznik u subotu.

Tokom treninga avioni je trebalo da se maksimalno približe kako bi padobranci odmah po iskakanju mogli da formiraju jedinstvenu grupu u vazduhu.

Međutim, jedan od aviona je tom prilikom otkinuo propeler drugom, posle čega su oba pala.

Portparol spasilačke službe Andrej Hirjak rekao je da su se tri helikoptera uputila ka mestu nesreće, koje se nalazi u planinskom delu na granici sa Češkom.

Upućeni su i vatrogasci iz Dubnice, Vahoma i Trenčina, javila je agencija TASR.

Ruski TAS S preneo je saopštenje spasilaca da je iz zapaljenih ostataka prvog aviona spašeno 24 povređenih, koji su na smešteni na fudbalskom terenu, za tu priliku improvizovanom u poljsku bolnicu.

Helikopterom su se na mesto nesreće uputili ministri unutrašnjih poslova i zdravlja, navodi RIA Novosti.

Izvor: Tanjug