Lončar: Vakcinacija dece biće obavezna

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će vakcinacija dece biti obavezna, a da će se izmene zakona koji to reguliše uskoro naći pred Skupštinom Srbije.

.

Lončar je u izjavi novinarima rekao da će izmenama Zakona o zastiti stanovništva od zaraznih bolesti ta oblast biti usklađena sa evropskim zakonodavstvom koje predviđa obaveznu vakcinaciju.

"Roditelji neće moći da odbiju da obave vakcinaciju i to je suštinska izmena tog Zakona", rekao je Lončar, dodajući da će se o tom pravnom aktu raspravljati narednog petka na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu.

Ministar zdravlja očekuje da će se predložene izmene navedenog zakona naći pred poslanicima neposredno pre Uskrsa, ili ubrzo nakon tog praznika.

Upitan da li će postojati kazne za roditelje koji ne vakcinišu decu, Lončar je samo rekao da će kazne biti u skladu sa zakonom.

Prema sadašnjem Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti obavezna je vakcinacija dece protiv 10 zaraznih bolesti, ali Zakon o zaštiti prava pacijenata roditeljima ipak daje mogućnost da biraju koju će medicinsku pomoć da prihvate.

Lončar je još jednom podvukao da će vakcinacija biti obavezna i da ne može jedan zakon da predviđa jednu stvar, a drugi suprotnu.

Sledeće sedmice rešenje za vakcine

Lončar je najavio da će se sledeće sedmice izaći sa predlogom rešenja vezanim za vakcinaciju dece petovalentnom vakcinom, dodajući i da će se Pentaksim sigurno naći u slobodnoj prodaji.

Lončar je novinarima rekao da je tim povodom već održan sastanak sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem koji je prethodno preporučio Ministarstvu zdravlja da sva deca imaju pravo na besplatnu petovalentnu vakcinu.

Naime, Pravilnikom o imunizaciji, deci koja su rođena pre 1. novembra 2014. godine onemogućena je besplatna vakcinacija Pentaksimom, koja se koristi za prevenciju difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa tipa b.

"Već smo imalo jedan sastanak da nađemo najbolje moguće rešenje i mislim da ćemo sledeće nedelje izaći sa rešenjem koje će zadovoljiti sve", rekao je Lončar.

On je istakao da je od novca koji je postojao morala negde da se napravi granica, bez namere da bilo ko bude diskriminisan.

Na pitanje da li će se vakcina Pentaksim naći u slobodnoj prodaji, Lončar je rekao da će to sigurno biti, te da je ona i bila u slobodnoj prodaji.

"Mi ćemo uraditi da oni koji su je kupili tada u slobodnoj prodaji, da mogu sada da vakcinišu svoje dete da ne pravimo nikakvu razliku što je poenta ove priče", naglasio je ministar zdravlja.

Blokada računa domova zdravlja biće rešena

Ministar zdravlja rekao je da će problem blokade računa pojedinih domova zdravlja biti rešen, ističući da se deo problema odnosi na stomatologe, a deo na dugovanja "Velefarmu".

Lončar je novinarima rekao da je o navedenom problemu juče bilo reči i na sednici Vlade Srbije, a slede razgovori sa predstavnicima Ministarstva finansija.

"Deo blokade je vezan za stomatologe i već imamo predlog nekih rešenja, a drugi deo problema se odnosi na dugovanja "Velefarmu", naveo je Lončar.

Prema njegovim rečima, RFZO i Ministarstvo zdravlja su ranije sredstva prebacili zdravstvenim ustanovama, a neke od njih tada taj novac nisu prabacili "Velefarmu".

"Nisu plaćali ono što su trebali, nego su davali novac na druge stvari, na zapošljavanje, nagrade i slično. Došlo je na raport nešto sa čime mi nemamo nikakve veze", naveo je ministar zdravlja.
Kako je dodao, reč je o problemima koji datiraju iz perioda od 2004. do 2008. godine, a sada su stigle pravosnažne presude.

"Oni sada traže svoj novac i onda u zavisnosti od toga koliko imate novca, mogu da vam blokiraju račun", rekao je Lončar.

Tokom 2006. godine brojni stomatolozi u domovima zdravlja su proglašeni "viškom", ali su nastavili da rade i dobijali su plate iz sredstava koja su uplaćivana u druge svrhe, jer je RFZO prestao da izdvaja novac za njihove plate. Kada više nije bilo ni tih sredstava, stomatolozi su podnosili tužbe i dobijali presude u svoju korist.

Uručeni ključevi vozila za službe hitne pomoći

Ministar zdravlja uručio je danas ključeve 34 specijalizovana vozila za službe hitne medicinske pomoći predstavnicima 24 doma zdravlja i Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

Sanitetska vozila su dodeljena Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć Beograda (10 vozila) i Službama hitne pomoći domova zdravlja u 14 gradova - Ćupriji, Gornjem Milanovcu, Vrbasu, Požegi, Priboju, Petrovcu na Mlavi, Lazarevcu, Senti, Somboru, Ubu, Obrenovcu, Rumi, Bačkoj Topoli, Bujanovcu, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vlasotincu, Kruševcu, Aranđelovcu, Užicu, Topoli, Kraljevu, Smederevskoj Palanci i Koceljevi.

Lončar je, nakon predaje ključeva, rekao da su vozila opremljena po najsavremenijim svetskim standardima, te da ona što pre treba budu na mestima za koja su predviđena, odnosno da pomažu ljudima kojima je pomoć neophodna.

Ministar je podsetio da je pre nekoliko meseci obezbeđeno još 30 vozila, koja su od tada zbrinula oko 11.000 ljudi i prešla više od 450.000 kilometara.

"Želimo da ova vozila pomognu da nivo zdravstvenih usluga u Srbiji bude što bolji, jer naši građani to zaslužuju", podvukao je Lončar.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen rekao je da je današnja primopredaja deo napora da domovi zdravlja i zdravstveni centri poboljšaju usluge.

On je rekao da su mnoga od vozila iz različitih zdravstvenih centara i domova zdravlja bila oštećena u poplavama koje su zadesile Srbiju prošle godine, zbog čega nisu mogla dalje da se koriste.

Verheijen je izrazio zadovoljstvo što je Svetska banka omogućila nabavku vozila, koja su opremljena po svim međunarodnim standarima, a izrazio je i nadu da će se dobra saradnja sa Ministarstvom zdravlja nastaviti.

"Znam da Ministarstvo zdravlja i ministar Lončar imaju zadatak da unaprede efikasnost i dostupnost zdravstvene zaštite i sa zadovoljstvom podržavamo te napore", rekao je on.

Direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Goran Čolaković rekao je da samo jedno nabavljeno vozilo u hitnoj pomoći za mesec dana spasi od 300 do 400 ljudi, što je na godišnjem nivou oko 4.000 građana.

Ističući i kvalitet opreme u vozilima, Čolaković je rekao i da su vozila koja su ranije obezbeđena uvek čista, sređena i doterana i po svetskim standardima.

"Hitna pomoć je uvek u funkciji i na mestima na kojima i treba da bude", zaključio je Čolaković, koji je Lončaru i Verheijenu dodelio zahvalnice.

Ministarstvo zdravlja je u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, uz finansijsku podršku Svetske banke, obezbedilo ukupno 64 vozila za hitnu medicinsku pomoć, kompletno opremljenih pratećom medicinskom opremom, u vrednosti od 3,4 miliona evra.

Ta nabavka je realizovana u okviru projekta "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou" (DILS).

U oktobru prošle godine dodeljeno je 30 vozila, a za pet meseci korišćenja, širom zemlje, ekipe hitne pomoći su tim vozilima prevezle oko 11.000 pacijenata i prešla više od 450.000 kilometara.

Izvor: Tanjug