Info

EU će pomoći gasnu interkonekciju sa Bugarskom

EU je spremna da izdvoji značajna sredstva da pomogne Srbiji u uspostavljanju gasne interkonekcije sa Bugarskom, izjavio je šef ekonomskog odeljenja Delegacije Evropske komisije u Srbiji Frik Janmat.
26.03.2015. - 18:26h

Srbiji je godišnje dostupno oko 200 miliona evra iz fondova EU za projekte u energetici, rekao je Janmat na forumu "Energetske perspektive regiona".

EU pozdravlja planove o restrukturiranju EPS-a i Srbijagasa, naglasio je Janmat i dodao da je za region i Srbiju veoma važno pristupanje Energetskoj zajednici i usaglasasavnje sa Trećim energetskim paketom.

Što se tiče energetske efikasnosti, Janmat je podsetio da se u Srbiji koristi 2,7 odsto više energije po jedinici proizvoda nego u zemljama EU.

U EU postoji plan o poboljšanju energetske efikasnosti koja mora da do 2020. bude za 27 odsto bolja od stanja iz 1990. godine, dodao je on.

Kada je reč o investicijama u obnovljive izvore energije, EU pozdravlja usvajanje novih zakona u toj oblasti i spremna je da finansijski podrži projekte u toj oblasti, najavio je Janmat.

Na završnom sastanku, na leto u Berlinu biće dogovoreni regionalni projekti u oblasti energetike i biće formiran fond za finansiranje tih projekata, najavio je Janmat.

Ekonomski savetnik Ambasade SAD u Beogradu Ana Bulos, istakla je da energetska bezbednost ključni faktor ekonomske stabilnosti i bezbednosti.

Srbija mora da obezbedi i druge izvore snabdevanje gasom, a ne samo od Rusije, jer to može da ostavi na milost i nemilost jednog isporučioca, tako da je diverzifikacija rizika veoma važna sa zemlju, kazala je Bulos.

Srbija treba da razmišlja, ne samo o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom, već i da se veže na gasni terminal na Krku u Hrvatskoj, ocenila je Bulos.

Što se tiče proizvodnje struje iz uglja, Bulos je ukazala da Srbija treba da razmišlja o smanjenju njegovog korišćenja i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije i na taj način smanji zagađenje životne sredine.

Ulaganje u proizvodnju "zelene" energije, od sunca, vetra i biomase, podstiče rast ekonomije i povećava energetsku bezbednost zemlje i otvara nova radna mesta, naglasila je Bulos.

Govoreći o energetskoj efikasnosti, Bulos je navela da u Srbiji 37 odsto zgrada nema nikakvu izolaciju i na taj način se gubi velika količina energije, što se mora poboljšati, rekla je Bulos.

Izvor: Tanjug