Orkanski vetar pravio smetove kod Brusa, klizišta u Lebanu

Na području Crne Trave, gde je snežni pokrivač oko jednog metra, još su zavejani mahalski putevi, slična situacija je i na teritoriji opštine Medveđa gde su neprohodni putevi ka domaćinstvima koja žive u Kopnenoj zoni bezbednosti, dok su u centru Lebana proradila klizišta.

.

Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević izjavio je Tanjugu, da se zbog velikih smetova koji na pojedinim mestima dostižu visinu i do tri metra, mehanizacija vrlo sporo probija do udaljenih kuća. "Jedini problem su nam veliki smetovi, ali nadam se da ćemo do sutra uspeti da očistimo i veći deo mahalskih puteva. Snabdevanje strujom je stabilizovano, a telefonske linije nisu više u prekidu", rekao je Blagojević.

U centru Lebana klizište je oštetilo jednu kuću iz koje je evakusiana starija osoba koja je živela sama, potvrdio je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije za Jablanički okrug Miodrag Marjanović.
"Klizište u centru Lebana proradilo je u nedelju i oštetilo jednu kuću. Takođe, još na dve lokacije u tom mestu došlo je do klizanja zemlje i u toku su radovi na sanaciji terena. Pored toga aktivirano je i staro klizište pored desne obale Južne Morave u ataru sela Velika Biljanica, ali ono nije ugrozilo objekte", kazao je Marjanović.

U Gornjem Milanovcu otklonjeni kvarovi, stabilna situacija

Situacija u Gornjem Milanovcu je stabilna nakon prošlonedeljnih snežnih padavina, otklonjeni su elektro i kvarovi na telekomunikacionoj i vodovodnoj mreži, obavljanje školske nastave na seoskom području je redovno, kao i rad svih ostalih službi, saopštila je danas lokalna samouprava.

Članovi opštinskog Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu na današnjoj sednici usvojili su Predlog plana rada tog tela za 2015. godinu i konstatovali stabilnost na čitavoj teritoriji nakon prošlonedeljnih snežnih padavina.

Predsednik opštine Milisav Mirković se osvrnuo na prethodnu godinu i postupanje u vanredenim okolnostima i izrazio zahvalnost svima na aktivnom učešću i doprinosu u izvršavanju poverenih poslova.
"Svi su odreagovali u datom trenutku kako se očekivalo, a pojedini su dobili i priznanje za izraziti doprinos i angažovanje u vanrednim situacijama na nedavno održanom skupu u organizaciji MUP", rekao je Mirković.

Prema obaveštenju Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije Odeljenja za vanredne situacije u Čačku, obaveza opštinskog Štaba je preduzimanje preventivnih i operativnih mera odbrane od poplava u skladu sa Naredbom o utvrđivanju Operativnog plana odbrane od poplava za 2015.godinu, navodi se u saopštenju.

Na sednici je razmatran i predlog za izradu Godišnjeg programa mera i radova na smanjenju rizika od poplava na vodama II reda na teritoriji opštine Gornji Milanovac za 2015.godinu, a konkretna finansijska sredstva za realizaciju opredeliće nadležni opštinski organi.

Razmatrana je i prihvaćena informacija o izradi Akustičke studije sistema za javno uzbunjivanje na gornjomilanovačkoj teritoriji sa predlogom za izgradnju sistema za javno uzbunjivanje po fazama u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima u budžetu lokalne samouprave.

Zajevan veliki broj lokalnih saobraćajnica kod Brusa

Na području Brusa zbog snega i "orkanskog vetra" i danas je zavejan veliki broj lokalnih saobraćajnica, a nadležni su angažovali 18 teških mašina kako bi probili smetove na području te potkopaoničke opštine.

Škole ne rade, a do udaljenih potkopaoničkih sela dopremaju se hrana i lekovi uz pomoć motornih sanki, rekao je Tanjugu predsednik opštine Burs Slobodan Vidojević.

On je naveo i da se putevi neprestalno čiste uz pomoć buldožera "koji jedino mogu da probiju visoke smetove", dodavši da se očekuje da do večeras oko 70 odsto puteva biti prohodno.

Vidojević, koji je i predsednik lokalnog Štaba za vanredne situacije, kazao je da je sneg na području Brusa padao tri dana, a da velike probleme stvara "orkanski vetar" koji je pravio snežne smetove veće i od dva metra.

Prema njegovim rečima, bilo je "zbog mokrog snega" i problema sa električnom energijom koje monteri uz velike napore otklanjaju jer je tresko stići do zavejanih dalekovoda.

Štab za vanredne situacije u opštini Brus juče je zbog obilnih snežnih padavina proglasio vanrednu situaciju i doneo odluku da škole na čitavoj teritoriji opštine neće raditi do daljnjeg.

Normalizovan je saobraćaj na delu državnog puta, na deonici Brzeće - Kopaonik, saopštilo je danas Javno preudzeće "Putevi Srbije".

"Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine, postojeću signalizaciju i ne kreću na put bez odgovarajućih pneumatika i zimske opreme", navedeno je u saopštenju.

Put preko Jarma i Srebrnca prohodan u oba smera

Putni pravac do Kopaonika iz pravca Brusa preko Jarma danas je prohodan posto su kruševački putari uz velike napore uspeli da očiste tu deonicu od smetova.

"Put je od jutros prohodan u oba pravca - i ka Kopaoniku i u suprotnom smeru ka Brusu", rekao je Tanjugu dežurni na kontrolnom puktu "Srebrnac" Vlastimi Stajić.

Deo te saobraćajnice, od Jarma do Srebrnca bio je zatvoren za saobraćaj od subote jer je jak vetar stvarao ogrone smetove koje su kruševački prutari, uz pomoć teške mehanizacije uspeli da probiju.

Na Kopaoniku je izmereno 26 santimetara snaga koji je prestao da pada, rekao je Tanjugu dežurni u meteorološkoj stanici na toj planini Slobodan Pribojac.

On je neveo da je izmerena temperatura od minus pet stepena Celzijusovih, a da duva vetar istočno od smera brzine do 12 metara u sekundi.

Javno preudzeće "Putevi Srbije" apelovalo je na sve učesnike u saobraćaju da ne kreću na put bez odgovarajućih pneumatika i zimske opreme.

To preduzeće upozorilo je u saopštenju vožace da budu oprezni u vožnji i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine, postavljenu signalizaciju...

U Novoj Varoši tri sela u blokadi

Zbog obilnog snega koji je padao na području novovaroške opštine još uvek nisu raščišćeni putevi do tri sela, potvrdio je jutros direktor tamošnje Direkcije za izgradnju, Miroljub Šaponjic.

On je precizirao da su u pitanju mesta Kućani, Trudovo i deo Jasenova.
"Situacija je jutros malo bolja, padavine su prestale, međutim, deo domaćinstava u Jasenovu je blokiran snežnim nanosima", rekao je Šaponjić Tanjugu dodajući da su opštinski putevi raščićheni.

Takođe, prema njegovim rečima, u samom gradu saobraćajnice su prohodne, a do centara svih sela se može stići, izuzimajući tri navedena.
"Električnu energiju su dobili žitelji Bele reke koji su zbog kvara na elektromreži juče ostali bez struje", kaže direktor.

Snabdevanje toplotnom energijom i vodom je uredno, zaključio je Šapopnjić.

U Novoj Varoši je juče proglašena vanredna situacija zbog visine snežnog pokrivača i nameta u pojedinim delovima opštine koji su dostizali visinu i do dva metra.

U Moravičkom okrugu najteže u Ivanjici

Na području ivanjičke opštine putevi do Duge Poljane, Odvraćenice i trideset zaselaka su neprohodni potrvrdio je jutros Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Drgiša Broćić.

Prema njegovim rečima, teškim mašinama, buldožerima i ultovima nastavljeno je čišćenje snega do 30 zaselaka.

Broćić nije mogao da precizira da li će raščišćavanje biti završeno do četvrtka kada se na ovom području očekuju nove padavine.

Na ovoj teritoriji je obavezna upotreba zimske opreme, upozorio je načelnik i savetovao vozačima oprez u vožnji.

Potrošači sa područja Čačka, Ivanjice, Gornjeg Milanovca i Lučana imaju uredno snabdevanje električnom energijom, navodi Bročić i dodaje da se sporadično dešavaju kvarovi koje dežurne ekipe brzo otklanjaju.

Takođe, pušten je dalekovod Ovčar banja - Ovčar, zbog čega nisu imali napajanje strujom meštani Dučalovića, dela Markovice i predajnik na Ovčaru.

U Ivanjici je, kako je rakao, nakon havarije koja se dogodila zbog snega koji pokidao kablove na elktromreži, snabdevanje potrošača električnom energijom normalizovano.

Broćić je podsetio da je u jednom trenutku bez struje juče bilo oko 1.800 potrošača, ali se taj broj menjao iz sata u sat.

Prema njegovim rečima reke na području Moravičkog okruga beleže tendenciju opadanja.

U odnosu na 6. mart kada su vodostaji bili najveći, Zapadna Morava je opala za 50, a Bjelica za 30 centimetara, a i sve druge reke beleže tendenciju opadanja", rekao je Broćić.

On je precizirao da su svi putevi na području Čačka i Gornjeg Milanovca prohodni i da nema problema sa isporukom toplotne energije i da je uredno vodosnabdevanje na području Moravičkog okruga.

Sjenica: Bolje nego za vikend - potrebne teške mašine

Na području Sjenice i danas se od snega čiste putevi a nadležni procenjuju da je situacija bolja nego prethodnih dana kada je Pešterska visoravana bila potpuno zavejana.

Veći putni pravci do mesnih zajedenica su očišćeni a ostalo je da se probiju smetovi do zaseoka zašta nam je potrebna pomoć u teškim mašinama, rekao je pomoćnik predsednika opštine Sjenica Mića Kaličanin.

On je izjavio Tanjugu da i da je anžaovano 20 mašina ali da na nekim mestima ne mogu da se probiju smetovi pa je zatraženo od "Puteva Srbije" da pomognu sa katerpilarima i velikim buldožerima.
"Čisćenje uglavnom pomalo odmiče...ušli smo u svaku mesnu zajednicu i situacija nije katastrofalna kao prethodnih dana", rekao je Kaličanin.

On je naveo i da je najkritičnija situacija u mesnoj zajednici Bare jer se radi o razuđenom području i gde postoji lokalni put do skoro svake kuće.

Kaličanin je dodao i da se i dalje, dopremanjem hrane i lekova pomaže meštanima "koji su na jednom mestu izašli na skijama da preuzmu pomoć".
"Sada nam je lakše i biće sve manje teškoća ako ne bude padavina...videćemo kako će biti u četvrtak za kada je najvljen novi sneg", rekao je on.

Kaličanin, koji je i koordinator lokalnog Štaba za vanredne situacije je dodao da ta opština, koja je cele zime ima problema sa čisćenjem snega još uvek nije dobila pomoć države.

U Prijepolju moguće uvođenje vanredne situacije

Snabdevanje strujom u Prijepolju je normalizovano, međutim, zbog snežnih nanosa i neočišćenih puteva postoji mogućnost uvođenja vanredne situacije, kažu nadležni.

Na području Zlatiborskog okruga normalizovano je snabdevanje električnom energijom, potvrdila je danas portparol kraljevačke Elektrosrbije, Tamara Utvić.
"Pogoni su normalizovani i sistem se vraća u normalu čemu je doprineo prestanak padavina", ocenila je ona za Tanjug.

Predsenik prijepoljske mesne zajednice Aljinovići, Goran Vujašević kaže da će meštani ovog sela zatražiti odvajanje od matične opštine, zbog nebrige lokalne samouprave o putevima koji su zavejani danima. On je precizirao da su neprohodni pravci Aljinovići - Karaula u dužini od tri kilometra, Aljinovići - Gornji Goračići , Suvi Bor - Muškovina pet kilometara, kao i zaseoci Golubovići , Tomovići i Topalovići.
"Bili smo dva dana bez struje, sada imamo urednu isporuku električne energije, međutim, od opštine smo za celu godinu dobili 50 hiljada dinara za održavanje puteva, a graničimo se sa Sjenicom i Novom Varoši čije lokalne samouprave mnogo više brinu o saobraćajnicama, zbog čega ćemo tražiti pripajanje pomenutim opštinama", kaže Vujašević za Tanjug.

Prema rečima meštanke sela Gornji Goračići Joke Dumić (68) kod Prijepolja, ovo mesto je, zbog padavina, odsečeno danima od sveta.
"Kod nas je sneg visine skoro dva metra, međutim, nadležni ne preduzimaju ništa da očiste puteve. Ja sam šećeraš, imam slabo srce pa ne mogu da stignem ni do lekara, ni do apoteke", priča ona danas za Tanjug. Dumić kaže da joj je jedna krava uginula jer veterinar nije mogao da stigne do njenog domaćinstva, a druga je, zbog bolesti, takođe, na izdisaju.

Direktor prijepoljske Direkcije za izgradnju Radovan Smiljanović kaže da su, do sada održavani putni pravci, relativno prohodni za manja vozila i terence.
"Neprohodni su pravci prema Donjim Babinama, Jabuci i Kamenoj Gori, gde je trenutno iskočila trafostanica, pa su poslate ekipe da čiste puteve kroz šumu", rekao je on Tanjugu , dodajući da je za danas zakazana sednica štaba, ne isključivši mogućnost uvođenja vanredne situacije.

Smiljanović je precizirao da na je na području Prijepolja oko 350 km opštinskih i blizu 700 nekategorisanih puteva, pa je veoma teško očistiti sve saobraćajnice u 33 mesne zajednice. Putevi su, kako je rekao, čisćeni do Aljinovića, ali u selima su najveće teškoće.
"U samom Prijepolju situacija nije problematična, ali u brdima je jako teška situacija gde je visina snega i preko jednog metra, pa ćemo na sednici štaba odlučiti šta i kako dalje", zaključio je on.

Izvor: Tanjug