Sneg blokirao putne pravce na Pešterskoj visoravni

Na Pešterskoj visoravni su zbog snega neprohodni svi putni pravci i direktno je ugroženo oko 10.000 ljudi, a nadležni iz opštine Sjenica apeluju na sve koji mogu da im pomognu, dok je u Zlatiborskom okrugu bez struje ostalo 30.000 potrošača.

.

Zbog snega radi samo jedna seoska škola, neprohodni su i regionalni putevi, a iz lokalne samouprave traže finasijsku pomoć kako bi obezbedili naftu, ali i dodatnu tešku mehanizaciju.

Pomoćnik predsednika opštine Sjenica Mića Kaličanin rekao je Tanjugu da je danas na području te opštine zbog takozvanog "mokrog snega" došlo do prave katastrofe i da je sve blokirano.
"Na Pešterskoj visoravni zbog neprohodnih puteva ugroženo je oko 10.000 ljudi, a opština čini sve što može kako bi im pomogla...Angažovali smo samo svoje mašine, a s njima ne možemo ni za 15 dana da očistimo puteve", rekao je Kaličanin, koji je i predsednik Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, lokalna javna preduzeća imaju mali broj mašina, a opština nema para da plati privatne mašine, jer su sva sredstva potrošena tokom raščišćavanja snežnih smetova u februaru.
"Na sve strane smo slali dopise, a molili smo i Vladu Srbije da nam finansjiski pomogne ...ali nisu nam ništa poslali", rekao je on podsetivši da je celu zimu sneg čistila jedino opština Sjenica.

Kaličanin je rekao i da su neprohodni putevi Sjenica - Bjelo polje, Sjenica Tutin, Duga poljana - Ugao... a da je izuzetno teška situaciji u Mesnoj zajednici Bare.
"Danas ne mogu da dođem do mašine koja je locirana u Mesnoj zajednici Bare", rekao je on dodavši da je za rad te mašine potrebna nafta koja ne može da se dopremi jer su zavejani putevi.

Kaličanin je naveo i da na području Sjenice struje ima, a da jedino u Mesnoj zajednici Bare dolazi do povremenih prekida u napajanju.

Prema njegovim rečima, ti kvarovi se popravljaju, jer ekipe montera koriste montorne sanke za rad po terenu.

Kaličanin je istakao da je do velikih problema došlo, jer je pao takozvani "mokri sneg" koga u Sjenici ima oko 40 centimetara, dok je u udaljenim delovima opština dostigao i visinu od jednog metra.

Izvor: Tanjug