Osveta: Egipat izveo vazdušne napade na islamiste u Libiji

Egipat je rano jutros izveo vazdušne napade na položaje Islamske države (IS) u Libiji, nakon što je ta ekstremistička grupa objavila snimak na kojem se vidi kako su džihadisti odrubili glave egipatskim hrišćanima Koptima, otetim u Libiji, što je naišlo na oštru osudu UN, Pariza i Vašingtona i podstaklo zalaganje Francuske i Egipta za sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN (SB UN).

.

U međuvremenu, komandant lilbijskog vazduhoplovstva Saker al-Džoruši (al-Joroushi) izjavio je egipatskoj državnoj televiziji da je u današnjim vazdušnim napadima na IS u Libiji poginulo do 50 ekstremista, preneo je Rojters.

Britanska agencija dodaje da se Libija priključila Egiptu u tim napadima i da se oni izvode koordinisano.

Frans pres je preneo da su se predsednici Egipta i Francuske, Abdel Fatah al-Sisi i Fransoa Oland, u telefonskom razgovoru naglasili važnost sazivanja sednice SB UN na kojoj bi bile razmotrene nove mere prema IS.

AFP dodaje da će dve zemlje danas potpisati ugovor po kom će Francuska Egiptu prodati 24 borbena aviona "Rafal".
Ta agencija prenela je saopštenje egipatskog Ministarstva spoljnih poslova, izdato nekoliko sati posle početka bombardovanja islamističkih pozicija u Libiji, da je potrebna "snažna intervencija" protiv ekstremista u LIbiji, ili će oni
predstavljati pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

Navodi se da će šef egipatske diplomatije Sameh Šukri otputovati u SAD kako bi učestvovao na "jednom antiterorističkom skupu, na kom će potvrditi čvrstu poziciju Egipta povodom terorizma".

Zbog pogubljena 21 egipatskog hrišćanina u Egiptu je proglašena sedmodnevna žalost.

Portparol generalštaba egipatske vojske obelodanio je putem državnog radija da su bombardovani položaji IS u Libiji, što je prvi put da Kairo saopštava da je preduzeo vojnu akciju u toj susednoj zemlji.

Avioni su gađali skladišta oružja i kampove za obuku širom egipatske granice sa Libijom, posle čega su se svi avioni koji su učestvovali u operaciji bezbedno vratili.

Portparol je rekao da je tim napadima izvršena "osveta zbog krvoprolića".

Ranije je predsednik Egipta rekao da njegova zemlja zadržava pravo da na odgovarajući način odgovori IS na pogubljenje egipatskih radnika u Libiji.

Sisi je upozorio da će Kairo izabrati "neophodan način i vreme da se osveti za kriminalna ubistva".

Ubijeni Kopti oteti su u decembru i januaru u gradu Sirtu u istočnoj Libiji, koji je pod kontrolom islamističkih grupa.

Libijske vazduhoplovne snage su, u međuvremenu, saopštile da su započele udare u istočnom gradu Darna, koji je zauzeli džihadisti prošle godine.

Saopštenje je postavljeno na "Fejsbuk" stranicu komande vazduhoplovnih snaga, a detalji nisu navedeni, prenela je agencija AP.

Savet bezbednosti UN je "oštro osudio gnusan i kukavički čin ubistva 21 egipatskog Kopta" koja su počinili džihadisti Islamske države, što je učinila i Bela kuća.
"Taj gnusni čin još jednom ukazuje na hitnu potrebu za političkim rešenjem konflikta u LIbiji, čiji nastavak donosi pogodnosti jedino terorističkim grupama, uključujući IS", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

LIBIJSKI PARLAMENT OSUDIO EGIPATSKE VAZDUŠNE NAPADE NA IS

Libijski parlament sa sedištem u Tripoliju danas je snažno osudio egipatske vazdušne napade na grad Dernu, ocenivši da je to napad na suverenitet Libije.
"Snažno osuđujemo egipatsku agresiju ovog jutra na Dernu, koju smatramo napadom na libijski suverenitet", izjavio je portparol Generalnog nacionalnog kongresa (GNC) Omar Hopmajdan, preneo je Rojters.

Koalicija Fadžr-Libija koju predvode islamisti je, nakon što je osvojila Tripoli, oformila GNC i rivalsku vladu, dok su međunarodno priznata vlada i parlament potražili utočište na istoku Libije.

U međuvremenu, komandant lilbijskog vazduhoplovstva Saker al-Džoruši (al-Joroushi) izjavio je egipatskoj državnoj televiziji da je u današnjim vazdušnim napadima na IS u Libiji poginulo do 50 ekstremista.

Rojters je preneo da se Libija priključila Egiptu u tim napadima i da se oni izvode koordinisano, dok je Frans pres je izvestio da su se predsednici Egipta i Francuske, Abdel Fatah al-Sisi i Fransoa Oland, u telefonskom razgovoru naglasili važnost sazivanja sednice SB UN na kojoj bi bile razmotrene nove mere prema IS.

Izvor: Tanjug