RHMZ: Prolećne temperature u januaru - ništa neuobičajeno

Posle perioda nestabilnog vremena, u narednih deset dana očekuju se nešto više temperature vazduha, što bi moglo da ima povoljniji uticaj na većinu hronicnih bolesnika jer im se organizam već adaptirao na ovakve vremenske uslove, najavili su danas stručnjaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

.

Prolećno vreme u januaru nije neuobičajena pojava, jer je karakteristika klime na našem području da se hladni i topli periodi vremena smenjuju u svakom godišnjem dobu, izjavio je Tanjugu direktor RHMZ Jugoslav Nikolić.

"Najviša januarska temperatura u Beogradu zabeležena je na Božić 2001 - 17.8 stepeni, a 2007. imali smo 18 uzastopno toplih dana, kada su temperature vazduha dostizale i 23 stepena. Dakle, prolećne temperature u januaru nisu neuobičajene", rekao je Nikolić.

On je dodao i da su u narednom periodu mogućne "epizode" hladnijeg vremena, ali da temperature neće biti niske kao što su bile oko Nove godine.
"Očekujemo prosečne vrednosti temperatura i padavina za ceo zimski period i ne očekujemo neke ekstremno niske temperature", istakao je Nikolić.

U narednih 10 dana, kako je rekao, imaćemo period toplijeg vremena, sa maksimalnim temperaturama od osam do 11 stepeni.

Govoreći o uticaju vremenskih prilika na zdravlje, načelnica u Nacionalnom centru za klimatske promene RHMZ Jasminka Smailagić istakla je da padavine koje se očekuju tokom naredne sedmice mogu da uslove tegobe pre svega kod astmatičara.
"Tegobe su moguće i kod osoba koje pate od kardiovaskularnih oboljenja i osoba sa labilnim nervnim sistemom", rekla je ona.

Na pitanje šta se u tom periodu savetuje hronično obolelim osobama, Smailagić je preporučila da se pridržavaju redovne terapije i da smanje fizičke napore.
"Neophodno je odgovarajuće odevanje usled veće razlike u jutarnjim i maksimalnim dnevnim temperaturama vazduha", izjavila je ona.

Ističući da svaki organizam reaguje na nagle promene meteoroloških uslova, iako često toga nismo svesni, Smailagić je objasnila da je potrebno izvesno vreme da se adaptiramo, zavisno od osetljivosti.
"Promene najčešće utiču na raspoloženje, smanjenje energije i radnih sposobnosti, pospanost, nesanicu ili glavobolju", rekla je Smailagić i dodala da se reakcije ne javljaju samo kod hroničnih bolesnika, već i kod zdravih osoba koje su osetljive na promenu vremena, takozvanih meteoropata.

Stručnjaci u RHMZ prognoziraju da se do subote očekuje pretežno sunčano vreme, u nedelju naoblačenje sa kišom, a u ponedeljak kratkotrajno razvedravanje.

Od utorka ponovo naoblačenje sa čestom pojavom padavina, uglavnom kišom, i u višim planinskim predelima sa snegom.
"Od 25. januara do 8. februara očekujemo period prosečno hladnijeg vremena sa većom verovatnoćom za pojavu snežnih padavina. Kada je u pitanju februar, očekujemo prosečno topao mesec, sa temperaturama nešto iznad proseka i prosečno vlažan mesec", rekao je Nikolić.

Izvor: Tanjug