EU: Minut ćutanja, zastave na pola koplja

Evropske institucije počele su jutros sa radom odavanjem pošte žrtvama jučerasnjeg terorističkog napada u Parizu u kome je poginulo 12 ljudi.

.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je jutros osoblje u Briselu na minut ćutanja, a isto su učinili poslanici Evropskog parlamenta na poziv predsednika Martina Šulca.

Na institucijama EU zastave su spuštene na pola koplja.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini najavila je sinoć da će uvrstiti borbu protiv terorizma na dnevni red zasedanja Ministarskog saveta za spoljne poslove koji će se 19. januara održati u Briselu, uz poruku da je sloboda štampe fundamentalna evropska vrednost koja se mora odbraniti.

Minutom ćutanja za žrtve napada na pariski satirični časopis "Šarli Ebdo" jutros je počeo i sastanak letonskog predsedavanja sa visokim funkcionerima Evropske komisije u Rigi.

Sinoć je ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu održan komemorativni skup sa paljenjem sveća kome je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, a najoštrije osude terorističkog napada i izraze saučesća pordicama žrtava uputili su najviši funkcioneri EU i NATO.

Izvor: Tanjug