Vučić: Jasna i nedvosmislena podrška Rima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Rimu da Srbija uživa jasnu i nedvosmislenu podršku Italije na svom evropskom putu, ali i u okviru bilateralnih odnosa, i ponovio da neće nikoga u EU da moli za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

.

"Rekao sam (Mateu) Renciju da smo veoma zahvalni na načinu na koji nas Italija podržava, da nikoga ništa ne molimo, da ni na koga nikada nismo ljuti, pa i na one koji od Srbije ponekad možda od Srbije traže i više od onoga što je moguće, da verujemo da će naše reforme dati rezultate", rekao je Vučić novinarima u Rimu.

On je rekao da je Italija tražila otvaranje poglavlja do kraja godine, da su doneli rezoluciju u parlamentu, i da će i u Evropskom parlamentu izraziti svoju želju i pokazati jasnu privrženst i poršku Srbiji na njenom evropskom putu.
"Ja sam rekao Renciju da nisam i neću nikoga da molim ni za šta. U ime Srbije bih bio u stanju da molim šta god hoćete, ali za otvaranje datuma neću da molim nikoga. I mislim da su naši italijanski domaćini i prijatelji to odlično razumeli i mislim da su to svi i te kako dobro razumeli", naglasio je Vučić.

On je rekao, da za razliku od nekih u prethodnim godinama, neće imati nameru da se dodvorava ni svom narodu ni bilo kome drugom.
"Ako vi niste videli za šest meseci velike reforme, a video ih je jedan Mateo Renci i mnogi svetski lideri, i vide ih od Zakona o radu, o stečaju, penzijama, do mera fiskalne konsolidacije i aranžmana sa MMF, ako to sve niste videli i ako to nije bilo dovoljno, pa izvinite šta želite da vas molimo. Kažite. Ima nešto oko Kosova - pa kažite šta, da vidimo možemo li ili ne možemo. Ovako na ćutanje ne umem da odgovaram i neću da molim nikoga ništa", poručio je Vučić.

On je ocenio da su razgovori sa italijanskim kolegom bili izvanredni i o budućnosti Srbije u Evropi i o bilateralnim odnosima i tome kako da Srbija privuče još više italijanskih investitora.

Prema njegovim rečima, Italija je najveći trgovinski partner Srbije, a trgovinska razmena je tri milijarde 567 miliona evra.
"Očekujemo da je povećamo u narednom periodu. Mislim da imao dobre izglede, dogovorili smo se da Mateo Renci u aprilu poseti Beograd, u maju ćemo mi na EXPO u Milano. Učvršćivaćmo odnose i približavaćemo dve zemlje", reako je Vučić, dodavši da je bio oduševljen energijom italijanskog premijera.

"On mi je rekao jednu veliku stvar, rekao je to i Đorđo Napolitano (predsednik Italije), ali posebno naglašavam način na koji je to rekao Renci: nastavite sa reformama jer to pokazuje i energiju i ideale i želju da nešto promenite a ne samo da se neko održava na vlasti a da se ništa ne dešava", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je veliku podršku po tom pitanju dobila i od Napolitana, koji je rekao da je veoma važno da "izdržimo na tom polju" i da Srbija bude ne samo pristojna i normalna, već moderna i uspešna zemlja.
"I mi ćemo to da uradimo", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je u Rimu razgovarao sa predsednicom MMF Kristinom Lagard, predstavnicima italijanskih kompanija.
"Ferero i Kremonini dolaze u Srbiju, Geox je već prisutan, ove godine treba da počne da radi fabrika sa 1.200 zaposlenih u Vranju.. Sve je na dobrom putu, sve funkcioniše. Očekujem dolazak i velikog broja biznismena sa Rencijem u Beograd ", dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, jedna od tema razgovora je bio i projekat Južni tok.

"Razgovarali smo o tome kako da nađemo rešenje za budućnost kada je reč o energetskoj bezbednosti. Renci mi je govorio o čemu oni razmišljaju, mi moramo da napravimo proračune i da vidimo šta je to najisplativije za Srbiju. Nekako su Srbija i Mađarska u najtežoj poziciji, ali ćemo naći rešenje i naši građani po tom pitanju ne treba da brinu", rekao je Vučić.

Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima, italijanski premijer je naglasio da je Italiji odnos sa Srbijom veoma važan, kao i da će Italija biti najvažniji partner Srbije na putu ka EU.

Renci je istakao da je ekonomska saradnja dve zeml?e od velikog značaja i predložio da se u aprilu naredne godine u Beogradu održi poslovni forum. Italijanski premijer se založio za što veće učešće srpskih kompanija na EXPO 2015 u maju mesecu u Milanu, navedeno je u saopštenju.

Vučić u Rimu treba da razgovara i sa predsednikom Senata Pjetom Grasom.

Izvor: Tanjug