Info

Haos u Atini: 296 privedenih, 12 povređenih policajaca

Najmanje 296 osoba privedeno je zbog izazivanja nereda u Atini, a 43 su uhapšene, tokom protesta organizovanih na godišnjicu incidenta u kojem je policija pre šest godina ubila nenaoružanog tinejdžera u grčkoj prestonici, prenela je danas grčka agencija ANA.
07.12.2014. - 14:35h

Policija je saopštila da je u neredima u atinskom predgrađu Egzarhija koji su trajali do duboko u noć, povređeno 12 policajaca.

Više hiljada ljudi je sinoć krenulo u protestnu šetnju Atinom do mesta gde je ubijen tinejdžer, ali je ubrzo došlo do nereda, pa je oštećeno više prodavnica i autobusnih stanica.

Jedan broj demonstranata je tokom protesta provalio u prodavnicu odeće "Zara", nakon čega su izneli veći broj odevnih predmeta na ulicu i zapalili ih.

Policija je brzo uspela da ograniči nerede na predgrađe Egzarhija, gde su policajci okružili demonstrante na centralnom trgu i na njih ispalili suzavac, preneo je AP.

Do sukoba policije i demonstranata je došlo i u Solunu, gde su huligani prebili dvojicu policajaca u civilu, nakon čega je interventna policija reagovala suzavcem i šok-bombama.

Tinejdžer Aleksandros Grigoropulos, ubijen je u decembru 2008. nakon verbalnog sukoba sa policijom. Njegova smrt izazvala je dvonedeljne nemire, najnasilnije u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija.

Grigoropulos je ubijen u decembru 2008. nakon verbalnog sukoba sa policijom. Njegova smrt izazvala je dvonedeljne nemire, najnasilnije u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija.
Ovog puta, godišnjica ubistva Grigoropulosa dolazi u trenutku kada su na ulicama Atine gotovo svakodnevni protesti sledbenika njegovog druga, uhapšenog anarhiste Nikosa Romanosa koji je osuđen za pljačku banke.

Romanos je bio prisutan kada je Grigoropulos ubijen i on trenutno štrajkuje glađu i zahteva da bude pušten iz zatvora kako bi mogao da posećuje predavanja pošto je primljen na univerzitet.

On štrajkuje glađu od proslog meseca a njegovo zdravstveno stanje se pogoršava, navode lekari.

Izvor: Tanjug