Majdanpek i dalje kritično; od nedelje sneg u Srbiji

Majdanpek i dalje u mraku i bez grejanja. Sinoć su na pola sata sijale sijalice, da bi se kvar odmah vratio. U Srbiji će danas biti pomenljivo oblačno i u većem delu zemlje suvo, s minimalnom temperaturom od jedan do četiri i maksimalnom od osam do 11 stepeni, saopštio je HMZZ.

.

Samo će u Timočkoj krajini biti oblačno, povremeno sa slabom kišom. Duvaće slab i umeren, južni i jugoistočni vetar, u južnom Banatu povremeno i jak.

I u Beogradu će biti promenljivo oblačno i suvo. Minimalna temperatura oko tri, a maksimalna oko osam stepeni.

U Srbiji će u narednih sedam dana preovlađivati oblačno. U petak ujutru i pre podne kiša se očekuje na jugozapadu, a do kraja dana i u subotu i nedelju i u ostalim predelima. U petak u košavskom području umeren i jak jugoistočni vetar, u subotu u slabljenju. U nedelju popodne sneg se očekuje na višim planinama.

Početkom naredne nedelje hladnije, sneg se mestimično očekuje i u nižim predelima. I za Beograd meteorolozi najavljuju slično vreme.

Usled očekivane biometeorološke situacije opreznost se savetuje srčanim bolesnicima, kao i osobama sa disajnim problemima. Mogući su pospanost, promenljivo raspoloženje i bolovi u mišićima.

Majdanpek je i dalje u mraku i bez grejanja. Sinoć su na pola sata sijale sijalice, da bi se kvar odmah vratio.

Monteri su pokušali da reše preko noći, ali nepristupačni teren i surove noći otežavaju sanaciju kvara. Sve ekipe Elektromreža Srbije su na terenu, i pokušavaju da saniraju kvar.

Vojska Srbije je dopremila agregate velike snage, ministar vojske Vojislav Gašić nalazi se na terenu: „Ima li još nešto da može ovu našu lepu, a napaćenu zemlju pogodi? Više od 200 elektromontera je već treći dan na Debelom Lugu. To je tako nepristupačan teren. Stub je 50 metara visok i stavljen je uz pomoć helikoptera. To je stvarno nadljudski napor. Građanima nije lako. Lokalna samouprava mora više da radi. Direktor Bora je obavestio da već sada ide 7 000 hleba za građane. Donećemo koliko god bude potrebno da se ovaj problem prevaziđe“, rekao je Gašić.

Podatak da od kako je havarija zahvatila Majdanpek nije počinjeno ni jedno krivično delo, mnogo govori o ljudi koji žive u ovim krajevima i koliko im je teško u ovim uslovima.

Izvršni direktor Elektromreža Srbije (EMS) Ilija Cvijetić izjavio je da očekuje da će struja u Majdanpek doći tokom dana: "Ne možemo da govorimo o vremenima, da ne stvaramo paniku i nervozu među radnicima i stanovništvom. Nadam se dobrim vestima tokom dana, a daj bože i pre podne", kaže Cvijetić.

On je kazao da se cele noći radilo da se osposobe jos dva dalekovoda, kako bi se dobilo sigurno napajanje Majdanpeka strujom.

Struja u Majdanpeku došla je sinoć oko 19.30, a ubrzo potom je ponovo nestala.

Izvor: beta, blic, rts