Verbić: Inspekcija na Filozofskom, čeka se postupanje

Prosvetna inspekcija je bila na Filozofskom fakultetu, ali još uvek ništa nije naložila, izjavio je ministar prosvete Srđan Verbić i dodao da će uskoro biti poznato kako će inspekcija postupiti.

.

On je u pauzi konferencije "Izvoz pametnih proizvoda umesto odliva mozgova" u beogradskom Medija centru na pitanje novinara da prokometraše izjavu dekana Filozofskog fakulteta Miloša Arsenijevića da bi policija mogla da reši problem, rekao da je situacija na tom fakultetu vrlo osetljiva tema i da ne bi želeo da kometariše navode tog tipa.

"Ministarstvo se trudi da pomogne u ovom slučaju, da sasluša svakog, da posavetuje, tako ćemo i nastaviti", rekao je Verbić.

Kako je naveo, želja Ministarstva je da se ta situacija što pre reši.

Upitan šta je konkretno prosvetna inspekcija naložila, ministar je odgovorio da će uskoro saznati šta će naložiti.
"Još ništa nije naložila, prosvetna inspekcija je bila na fakultetu, napravila uviđaj i uskoro ćete saznati šta će naložiti", rekao je on.

Studenti okupljeni oko Samoorganizovanog studentskog prokreta drže u blokadi Filofski fakultet više od mesec dana.

Verbić je rekao da očekuje da će se školska godina nastaviti na najregularniji mogući način i da se u narednom periodu mora ozbiljno raditi i što pre doći do rešenja za platne grupe.

"Mislim da je jedino rešenje da ozbiljno radimo na platnim grupama. Mi iz ovog problema izlazimo samo tako što se ponašamo kao pametni i inteligentni ljudi koji vide šta su prioriteti i šta je u ovom trenutku moguće“, rekao je Verbic.

Upitan za platne razrede, Verbić je rekao da je potreban konkretan plan kako da se u nekoliko koraka dođe do platnih grupa za prosvetu, a da su sva ostala rešenja privremena.
„Kada nastavnici budu u platnoj grupi koja odgovara njihovom stepenu odgovornosti i nivou obrazovanja, tek tada je to trajno rešenje. Sve do tada, mi smo u velikoj opasnosti da oni koji su najbolji u sektoru prosvete napuštaju poslove , idu u potragu za novim poslovima“, rekao je Verbić.

On je rekao da mu je žao što se dijalog sa prosvetnim radnicima odvija kroz razgovore samo sa predstavnicima sindikata.

Ministar je istakao i da je neophodno i da je to možda pravi zadatak-izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u okviru čega bi se napravilo nacionalno telo u kome bi bili nastavnici i direktori škola koji bi sa konkretnim zahtevima i predlozima savetovali resorno ministarstvo šta je potrebno promeniti u sistemu obrazovanja, a da se to ne svodi samo na finansijski aspekt.
"Želim dijalog sa prosvetnim radnicima na temu platnih grupa što pre jer koliko vidim nijedan drugi resor nije izašao sa konkretnim planom, a mi o tome pričamo mesecima i prvi smo resor koji je pozvao zaposlene u tom sektoru da se uključi u pravljenje platnih grupa i razreda, već mesecima to radimo“, rekao je Verbić.

On je rekao da bi to trebalo intenzivirati kako bi prosvetari prvi izašli sa konkretnim planom i konkretnim brojkama i da bi se na osnovu toga napravilo rešenje za kolektivni ugovor.

Izvor: Tanjug