Japansko društvo nagradilo Vučića zbog razvoja Srbije

Humanitarna organizacija Japansko društvo dodelila je Veliku nagradu tog društva za doprinos u razvoju Srbije otpočinjanjem sveukupne društvene reforme predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, a dobitnici nagrade su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i poznati režiser Emir Kusturica.

.

U saopštenju Japanskog društva, koje je srpska neprofitna organizacija koja ima za cilj zbližavanje naroda Srbije i Japana, navodi se se da je Vučić zaslužan za izvanredna dostignuća koja su bez presedana u novijoj srpskoj istoriji na svim relevantnim oblastima razvoja Srbije.
"Japansko društvo ima veliku čast i zadovoljstvo da dodeli Veliku nagradu Predsedniku Vlade Republike Srbije za doprinos razvoju Srbije koji je učinio otpočinjući sveukupne društvene reforme, posebno za izvanredne
napore koje čini u izgradnji novog, savremenog društvenog uređenja zasnovanog na najvišim svetskim standardima", navodi se u saospstenju.

Takođe se navodi da je Vučić zaslužan za izvanredne rezultate na planu opštedruštvenog razvoja i promeni svesti društva prema potencijalima zemlje i novim mogućnostima razvoja Republike Srbije, za otpočinjanje nove etape razvoja društva i podizanje nivoa međudržavnih, međunacionalnih i opštih ljudskih odnosa u Srbiji.

Predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku Velika nagrada je dodeljena za, kako se navodi, sveukupan doprinos razvoju društva, ekonomije, bezbednosti Republike Srpske i regiona.

Zatim za doprinos podizanju ugleda RS u regionu i van regionalnih granica, za pokretanje sveukupnih društvenih reformi, za doprinos u realizaciji nove etape progresa društva i podizanje nivoa međudržavnih, međunacionalnih i opštih ljudskih odnosa u Republici Srpskoj.

Japansko društvo navodi da je Emiru Kusturici nagrada dodeljena kao stvaraocu i humanisti za izvanredan doprinos razvoju kulturne svesti u regionu, posebno u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, kao i za doprinos afirmaciji kulture, istorije i tradicije Srba i ostalih narodnosti koje žive na našim prostorima, za realizaciju dugoročnih projekata na Mokroj Gori i Andrićgradu, kojima se afirmišu naše kulturne i druge trajne vrednosti.

U saopštenju se napominje da je Japansko društvo srpska neprofitna organizacija koja zbližava narode Srbije i Japana kroz uzajamno razumevanje, uvažavanje i saradnju., sa ciljem negovanja konstruktivnog, skladnog i dinamičnog odnosa između dva naroda.

Japansko društvo je organizacija međunarodnog značaja, multidisciplinarne orijentacije sa uglednim članovima - poznatim ličnostima, umetnicima, kulturnim radnicima.

Japansko društvo realizuje projekte donacija i druge pomoći srpskim obrazovnim i zdravstvenim institucijama, programe edukacije, socijalizacije ugroženih socijalnih
struktura.

Dugoročni ciljevi društva su: izgradnja Japanskog tehnološkog centra u Srbiji, Japanskog kulturnog centra i Spomenika miru.

Japansko društvo organizuje javne događaje putem kojih se prezentuju srpska i japanska kultura, tradicija i umetnost, kao i savremena japanska dostignuća na polju
nauke i tehnike.

Predlog za Veliku nagradu daje žiri sastavljen od eminentnih javnih ličnosti iz sveta kulture i obrazovanja, a laureati primaju nagradu na godišnjoj svečanosti.

Izvor: Tanjug