Dan primirja - dan sećanja i opomena, ali i učenja

Premijer Aleksandar Vučić položio je danas, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, venac na Spomenik braniocima Beograda, uz poruku da ovaj značajan datum nije samo povod za okretanje ka prošlosti, već i dan opomena, učenja I sećanja na jednu od najvećih tragedija koja je zadesila našu zemlju.

.

"Država čija se prošlost meri vekovima, brojnim značajnim događajima I istaknutim pojedincima ima obavezu I odgovornost da neguje sećanja zasnovana na činjenicama", istakao je Vučić.

On je podsetio da naša zemlja baštini zajedničku istoriju evropskog kontinenta i da je Srbija, odolevajući brojnim izazovima kroz svoju prošlost, birala "naprednu stranu", težeći slobodi, napretku i progresu.

Takvo opredeljenje je, kazao je, neretko stavljalo našu zemlju u delikatan položaj koji je katkad vodio I ka oružanom sukobu.
Prvi svetski rat je posebno tragičan za evropske zemlje, jer je počeo napadom nadmoćnih carstava na malu Kraljevinu Srbiju, ukazao je Vučić.
"Četiri ratne godine ispunjene stradanjem civilnog stanovništva, srpskih vojnika, razaranjem kulturnih I materijalnih dobara, ali I velikih vojnih pobeda obeležili su istoriju u prethodnom veku", podsetio je premijer I dodao da je malo porodica u Sribji koje nisu izgubile bar jednog člana porodice.

Upravo obim I posledica stradanja našeg naroda obavezuju nas na aktivno sećanje, borbu protiv stereotipa na razumevanje I svakog oblika mržnje, istakao je Vučić.
"Upravo mi stanovnici ovog dela Evrope znamo šta znači kada netrpeljivost I mržnja postanu ključni činioci politika velikih i kada složeni međunarodni odnosi zahvate male evropske države poput Srbije", naveo je.

Ali naša snaga je, istakao je, u našem jedinstvu, osećaju odanosti otadžbani idealima mira, nenaselja I saradnje.
"Naša snaga je u sposobnosti da uočimo sopstvene propuste I greške, hrabro I odlučno iskoračimo u pozitivnom pravcu. Naša snaga je u novim generacijama, kojima dugujemo život u uređenjom prospeirtetnom društvu snažnih institucija", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, mi ćemo stvoriti uslove za realan napredak naše jedine domovine, Srbije, ukoliko pokažemo da smo kadri da učimo iz četvorogodišnjeg stradanja junaka Prvog svetskog rata.
"Vreme je za novu etapu, novi korak u budućnost koji ćemo svi zajedno uobličiti u skladu sa potrebama građana Srbije. To nije samo odgovornost danasnjih prema generacijama koje tek dolaze, to je naša obaveza prema junacima Prvog svetskog rata koji su stradali za slobodu, nezavisnost Srbije, a koje mi nikada I ni na koji način ne smemo da obrukamo", kazao je premijer.

On je dodao je da snaga ove zemlje leži u vrednim građanima, svesnih odgovornosti da stvaraju novu vednost u javnom životu, te da je obraz jedino što nema cenu.
"Sa ovim mislima I porukama pozivam vas da ovaj dan posvetimo sećanju na naše zajedničke pretke, srpske junake, kao I da u njihovom podvigu pronađemo za pobedu u miru koji zajedno moramo da ostvarimo", rekao je Vučić.

Posebna mi je čast, istakao je, što su danas ovde sa nama i predstavnici onih zemalja koje smo do juče nazivali poraženim.
“ Te zemlje su naši veliki prijatelji I sa njima gradimo budućnost", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas lovorov venac na grob neznanog junaka na Avali povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Uz intoniranje himne Bože pravde Nikolić je položio venac s posvetom: "Junačkim precima, ponosni potomci - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić".

A u spomen knjigu Nikolić je upisao poruku: "Sa ovog mesta, iz vaše žrtve, Srbija crpi snagu za put napred. Ne treba brinuti za sudbinu Srbije kojoj ste vi uzor".

Sa predsednikom je u delegaciji bio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u spomen na sve nevino stradale između 1914. i 1918. godine, u Srbiji je državni praznik i biće obeležen širom zemlje nizom manifestacija.

Izvor: Tanjug