U Fijatu otvoren vrtić za decu radnika

U krugu fabrike Fijat automobili Srbije (FAS) u Kragujevcu otvoreno je obdanište površine oko 2.000 kvadratnih metara, namenjeno celodnevnom boravku dece, uzrasta od 3 do 7 godina, čiji roditelji rade u toj fabrici.

.

Ceremoniji svečanog otvaranja, pored generalnog direktora FAS-a Silvije Verneti, prisustvovao je i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko obrazovanje Ljubiša Antonijević i direktorka kragujevačke Predškolske ustanove "Nada Naumović" Slavica Otović.

Naglašavajući da kompanija FAS na prvom mestu stavlja brigu o zaposelnima i njihovim porodicama, Verneti je rekla da je otvaranjem vrtića deci radnika obezbeđen boravak u najsavremenijim prostorijama, uz brigu i negu visokokvalifikovanog osoblja.
"Saradnja lokalne samouprave i FAS- a je dokazana na još jedan način", rekla je Verneti i dodala da je obdanište od velikog značaja ne samo za tu fabriku, već i za lokalnu zajednicu.

Podsetivši da Kragujevac i Fijat tesno sarađuju od sredine prošlog veka, kada je posle Drugog svetskog rata u tom gradu počela proizvodnja automobila italijanske fabrike, Nikolić je rekao da je ta saradnja od izlaska "fiće" iz bivše "Zastave" postala gotovo neuništiva.
"Prisustvo Fijata i njihova ulaganja su od ogromnog značaja ne samo za Kragujevac", istakao je Nikolić i dodao da otvaranjem obdaništa Fijat pokazuje koliku odgovornost ima prema lokalnoj zajednici.

Kompanija FAS je renovirala i opremila prostoriju u krugu fabrike, a obdanište u kojem u ovom trenutku boravi 150 dece, dala je na korišćenje gradu i ustanovi za Predškolsko vaspitanje.

Direktorka Predškolske ustanove "Nada Naumović" Slavica Otović rekla je da je to obdanište najlepše među 16 u Kragujevcu, jer je, kako je istakla, renovirano od najlepšeg materijala, pri čemu se najviše vodilo računa o bezbednosti dece.
Ona je dodala da u Kragujevcu u 16 obdaništa boravi oko 4.500 mališana.

Naglašavajući da je obdaniste uspešno otvoreno u kratkom roku zajedničkim radom, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko obrazovanje Ljubiša Antonijević je rekao da je zadovoljan što je ministarstvo dobilo tako reprezentativan vrtić, ali i tužan što u drugim gradovima nema takvih objekata.

Izvor: Tanjug