Fuks: Na dobrom ste putu, odnosi Srbije i Nemačke dobri

Potpredsednik Evropske trilateralne komisije i član nemačkog Bundestaga Mihael Fuks rekao je danas da su odnosi Srbije i Nemačke dobri i duboki i da na njih neće bitnije uticati incident sa paljenjem nemačke amabasade u Beogradu pre šest godina.

.

"Imate dobrog premijera i on želi blisko da sarađuje, što želimo i mi", rekao je Fuks u ekskluzivnoj izjavi Tanjugu na marginama sastanka Trilateralne komisije u Beogradu.

Fuks je ocenio i da je Srbija na dobrom putu iako ima složene zadatke pred sobom.
"Nakon što sam saslušao vašeg premijera jutros, Aleksandra Vučića, mogu reći da sam bio impresioniran i da sam imao osećaj da ste na pravom putu, iako pred Srbijom nije jednostavan posao", rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, i kada je reč o procesu evropskih integracija Srbije, naša zemlje takođe ide pravim putem, premda joj je preostao veliki deo puta da pređe.
"Imam utisak da su građani Srbije veoma zaintersovani za to da zemlja uđe u Uniju. Naravno, to je dugotrajan proces, zadatak nije lak, ali optimista sam za vašu zemlju", rekao je Fuks.

Komenatarišući incident na fudbalskom meču Srbija-Albanija, kao još jedan dokaz da je stabilnost regiona još krhka, Fuks kaže da svi moraju da rade na tome da se situacija unapredi.
"Svi treba da urade svoj domaći zadatak. To ne može da uradi Srbija sama, ili Albanija, ili Kosovo, svi treba to da žele i dođu do zajedničkog mirovnog procesa. Verujem da region razume tu poruku", rekao je Fuks.

Kako je dodao, samo ako se radi u miru i zajednički može se nešto postići.

Ono što je dogodilo na utakmici je strašno i ne bi trebalo da se događa, ukazao je on.

Sastanak Trilateralne komisije koji se od juče održava u Beogradu opisao je kao pozitivan i konstruktivan.
"Na početku smo razgovarali o Srbiji i okolnim zemljama, čuli smo različita mišljenja. Sutra će u centru pažnje biti energetika, posebno u Nemačkoj", rekao je on.

Prema njegovim rečima, jedan od najinteresantnijih panela biće današnji o Ukrajini i Rusiji.
"Vi imate dobar kontakt sa Rusijom, možda možete da pomognete kako bi smo što pre došli do snažnog mirovnog procesa u Ukrajini", zaključio je Fuks.

Fuks je ranije bio na čelu nemačkog ogranka Trilateralne komisije, a inače je poslanik Bundestaga od 2002. godine.

Od 2009. je na čelu parlamentarne grupe CDU/CSU - stranke kancelarke Angele Merkel.

Izvor: Tanjug