Info

Grčka uputila demarš Albaniji

Grčka vlada je danas saopštila da je njen ambasador u Tirani Leonidas Rokanas uputio demarš albanskom ministarstu spoljnih poslova zbog napada albanskih nacionalista na pripadnike grčke manjine u Albaniji posle prekinute fudbalske utakmice Albanije i Srbije u Beogradu.
17.10.2014. - 15:11h

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke saopštava da se od albanskih vlasti traži da osude incidente koji su se dogodili nad pripadnicima grčke manjine u selu Dervičan, u blizini granice dve zemlje.
"Prema uputstvu potpresednika Vlade i šefa diplomatije Evengelosa Venizelosa, grčki ambasador u Tirani je uputio demarš albanskom ministarstvu spoljnih poslova u kome traži od albanskih vlasti da osude incidente protiv grčke manjine u Albaniji posle prekida utakmice Srbija-Albanija", navodi se u saopštenju.

Ambasador Rokanas je, takođe, zatražio od zvanične Tirane da preduzme sve neophodne mere kako bi se pronašli, uhapsili i kaznili oni koji su odgovorni za napad, kao i da zaštiti grčku nacionalnu manjinu uoči predstojećeg obeležavanja Dana nezavisnosti Grčke, 28. oktobra.
"Ambasador je preneo ogromnu zabrinutost Grčke zbog sličnih napada na miroljubivu grčku manjinu koji predstavljaju prepreku u evropskoj perspektivi Albanije", navodi se dalje.

Ministarstvo u Atini takođe upozorava da "napadi ekstremista i nacionalista sigurno slabe evropsku perspektivu te zemlje", kao i da "bude sećanje na prošlost Balkana koju sve zemlje regiona moraju da ostave iza sebe u cilju dobrobiti zajedničke evropske budućnosti".

Kako su izvestili grčki mediji posle prekida fudbalske utakmice, oko 100 osoba sa albanskim zastavama i transparentima sa nacionalističkim porukama u selu Dervičani, u okrugu Đirokastro, u neposrednoj blizini sa Grčkom, počelo je da lomi izloge prodavnica i parkirane automobile, sve dok ih nije zaustavila policija.

Nasilje je izbilo nekoliko sati posle prekida utakmice u Beogradu, do kojeg je došlo pošto je na stadion dronom spuštena zastava sa ucrtanom mapom takozvane "velike Albanije", kojom su bili obuhvaćeni delovi teritorija Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke.