Sledi naplata poreza i ekstraprofiterima

Poreska uprava krenuće u naplatu svih poreskih rešenja koja su godinama stajala po raznim fiokama pa i onih za ekstraprofit, izjavio je v.d. direktora Poreske uprave Marko Marinković.

.

Povodom tvrdnji dela stručne javnosti da je porez na ekstraprofit danas zbog zastarelosti nemoguće naplatiti Marinković kaže: "Ko i šta konstruiše da bi devalvirao posao u koji smo krenuli nije predmet interesovanja Poreske uprave".

Prema pisanju "Blica", u Poreskoj upravi trenutno se analiziraju brojna rešenja na jednokratni porez na ekstraprofit i ekstraimovinu.

Kako list navodi, u Poreskoj upravi kažu da postoji mnogo pravnih mogućnosti da se postupak dovede do naplate, ali da zbog toga ne žele da javnost obavestavaju o imenima ekstraprofitera dok sve ne bude dovedeno do kraja. Oni dodaju i da se svakoga dana po fiokama otkrivaju novi i novi zaostali predmeti, a mnogi od njih datiraju još od 2006. godine.

Prema pisanju "Kurira", iz fioka poreske policije za područje Beograda nedavno je "ispalo" 2500 skrivanih rešenja o nenaplaćenim poreskim dugovima od 2006. godine do danas, a na tom spisku su uglavnom krupna imena iz sveta biznisa, sporta i estrade.

Procenjuje se da je ova "zaboravnost" poreskih činovnika u državnoj kasi napravila manjak od nekoliko desetina miliona evra, pa je zbog toga u Poreskoj upravi 6. oktobra formirana radna grupa koja treba da utvrdi disciplinsku, ali i kricvičnu odgovornost zaposlenih, navodi taj list.

Izvor: Tanjug