Druženje sa Fićom ispred Muzeja 25. maj

Na platou ispred Muzeja 25. maj danas je organizovano treće druženje sa "Fićom", jednim od simbola nekadašnje SFRJ.

.

Posetioci su imali prilku da vide revijalnu izložbu automobila Zastava 600, 750 i 850 na platou ispred muzeja, koji su za ovu priliku stigli iz gradova širom Srbije.

Takođe, mogli su da biraju najsimpatičnijeg "Fiću", kao i da čuju zanimljiva predavanja o tom automobilu, ali i automobilskoj industriji u Jugoslaviji, a u holu Muzeja mogli su da vide i malu izložbu o tom vozilu.

Automobil "Fića" se proizvodio od 1955. do 1985. godine u fabrici automobila Crvena Zastava u Kragujevcu, po licenci italijanskog "Fijata" (Fiat 600).

Tokom trideset godina napravljeno je 923.487 vozila. Njegova proizvodnja obeležila je početak domaće automobilske industrije i za većinu jugoslovena on je bio prvi automobil.
"Fića" je korišćen na razne načine - služio je kao službeno milicijsko vozilo, učestvovao je na trkama, mnogi su ga prerađivali da bi izgledao atraktivnije, na primer skidali mu krov i pretvarali ga u kabriolet, sa njim se čak igrao i fudbal na Tašmajdanu.

Osim u Jugoslaviji, Fiat 600 se po licenci proizvodio i u Španiji i Argentini.

U Jugoslaviji se proizvodio najduže, čak 30 godina, u Italiji do 1969, u Španiji do 1973, a u Argentini do 1982.

Iako je bio predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, "Fićom" su čitave familije sa sve koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje.

Izvor: Tanjug