Crnogorsko veče u Novom Sadu

Izložbom slika „Velikani crnogorske umetnosti“ i bogatim kulturno – umetničkim programom, i ove godine u Novom Sadu obeleženo je Crnogorsko veče.

.

Dela osamnaest slikara i vajara, među kojima su i dela Dada Đurića, Petra Lubarde, Voja Stanića, Mila Milunovića, Rista Stijovića i drugih crnogorskih umetnika, dočarala su bogatu crnogorsku istoriju kojoj bar jednom godišnje, Udruženje Crnogoraca Novog Sada i Crnogorska kulturna mreža, posvećuju dan. Neka od ovih dela su dugo čuvana i sada prvi put i izložena.

Jedan od organizatora manifestacije, Vuko Martinović rekao je da, činjenica da ovo veče, već drugu godinu okuplja u Novom Sadu Crnogorce iz svih krajeva, već sada ukazuje na to da je ovde reč o tradiciji.

„ Veoma smo ponosni što smo večeras našim ljudima približili i neke sadržaje koji nisu česti na ovakvim događanjima. Mislim prvenstveno na izložbu slika i skultura "Velikani crnogorske umjetnosti“ kao i na koncert Vanje Radovanovića, sestrića Miladina Šobića, a upravo "U čast Miladinu Šobiću" “.

Za muzičko zabavni program bili su zaduženi i Zoran Kalezić, Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović, glumac Branko Babović, KUD Vila, i guslari Miljan Vujović i Rajko Radović.

Predsednik Udruženja Crnogoraca Novog Sada, Božidar Marković, rekao je da su ovakve manifestacije veoma važne i za proces integracije Crnogoraca u Srbiji, zbog čega će se sa njima i nastaviti.

Sa sestrićem poznatog jugoslovenskog kantautora, Miladina Šobića, Vanjom Radovanovićem, našalili smo se i pitali ga još i da li su Crnogorci u Vojvodini, zapravo „Lalinski Crnogorci“?

"Pa gde god otišli, živeli i preživeli, uvek ostaje prefiks „Crnogorac“", kaže Vanja i dodaje da, možda i malo „razvučeni“ crnogorski naglasak, ipak je crnogorski.