Obama za veću pomoć Vašingtona u borbi protiv ebole

Administracija američkog predsednika Baraka Obame zalaže se za veću pomoć Vašingtona u borbi protiv ebole i planira da izdvoji 88 miliona dolara iz budžeta, pošto se svakodnevno javljaju novi slučajevi obolelih i širi se epidemija u zemljama Zapadne Afrike.

.

Obama je, u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki munom, naveo da je "smrtonosna epidemije za SAD nacionalni bezbednosni prioritet" i da će američka vojska pomoći postavljanju izolacionih jedinica i opreme u Zapadnoj Africi i dati obezbeđenje zdravstvenim radnicima u oblasti, prenela je agencija AP.

Predsednik Odbora za finansije američkog Kogresa Harold Rodžers rekao je da je u razmatranju zahtev Obamine administracije za dodatna sredstva za borbu protiv ebole, ali je odbio da kaže novinarima da li će traženi iznos, u potpunosti, biti odobren u novoj fiskalnoj godini, dodao je Rojters.

"Biće dodatnog novca za ebolu. Razmatramo brojke sada", potvrdio je kongresmen iz Kentakija.

Obamina administracija je tražila dodatnih 88 miliona dolara za borbu protiv ebola, uključujući 58 miliona da se ubrza proizvodnju eksperimentalnog leka "ZMapp" i dva potencijlane vakcina protiv ebole, plus 30 miliona dolara za dodatno osoblje u centrima za kontrolu bolesti koje koordinira odgovorom na epidemiju, navela je britanska agencija.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je jedan od njenih lekara iz SAD-a ,koji je radio u centru za tretman ebole u Sijera Leoneu, pozitivan na bolesti i da je sada u stabilnom stanju i da će biti evakuisan iz te afričke zemlje.

Istovremeno SZO je upozorila da je registrovan vidan skok inficiranih u Liberiji, zemlji koje je najgore pogođena od izbijanja epidemije ebole sa skoro 1.100 smrtnih slučajeva i nekoliko hiljada novoinficiranih.

Najsmrtonosnija epidemija ebole koje je svet ikada video i dalje se širi Zapadnom Afrikom, pre svega u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu koje su najgore pogođene i odnela je 2.000 ljudskih života i, za sada, ima skoro 4.000 zaraženih.