Vučić: Nadam se podršci Nemačke za infrastrukturne projekte

Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Berlin i na početku posete sastao sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom. Vučić Je taj sastanak ocenio kao veoma važan za našu zemlju "budući da smo na putu i približavamo se članstvu u EU a Nemačka je razmišljala da li da prekine tu vrstu bilateralne podrške i pomoći kakvu smo imali i zato što ćemo više novca dobijati iz fondova EU."

.

"Ja sam zamolio gospodina Milera da Nemačka sa tim ne prekida zato što mi ne želimo da u EU ulazimo ne samo kao siromašna država već ne želimo da ulazimo kao država kojoj će biti potrebna samo podrška i pomoć kao što je slučaj sa nekim zemljama EU."

Vučić očekuje da će Gerd Miler pre kraja godine biti gost Beograda i da bi ta poseta bila veoma značajna za Srbiju budući da je upravo on taj koji dodeljuje tu vrstu podrške.

Nemačke investicije trenutno na godišnjem nivou iznose izmedju 130 i 140 miliona evra, rekao je Vučić. Uglavnom je reč o donacijama, poklonu ili o veoma mekim, izuzetno povojnim kreditima, kaže Vučić.

Premijer Srbije navodi da je Nemačka veoma zadovoljna zbog donošenja Zakona o radu i Zakona o privatizaciji i stečaju i da očekuje nastavak reformi i finansijsko konsolidovanje Srbije.

Vučić je precizirao da je u Berlin došao dobro pripremljen sa pet ideja koje bi sutra trebalo da predoči učesnicima konferencije. Kazao je i da za Srbiju nema lakih pitanja, ali da su on i članovi delegacije spremni da na svako od tih pitanja odgovore.

"Sem infrastrukturnih projekata o kojima ću u pojedinostima govoriti sutra, govoriću i o nečemu što mislim da je najvažnije za zemlje CEFTA sporazuma, a to je viši stepen carinske unije. Mislimo da ne postoje razlozi da između Srbije i Bosne kamioni stoje tri dana, želimo da budemo jedinstveno tržište. Otvoreni smo za evropsku konkurenciju", rekao je Vučić.

"Srbija će sutra izaći sa preciznim planom u pet tačaka. Reč je o bitnim infrastrukturnim projektima ali i još važnije od toga, reč je o podizanju nivoa i carinske unije i saradnje na ekonomskom nivou u regionu CEFTA na viši nivo od ovog dosadašnjeg da bi ubrzali prohodnost robe, kapitala i ljudi.", rekao je Vučić. On je objasnio da je cilj da pokušamo da napravimo što je više moguće jedinstveno tržište. Od toga će korist imati svi privrednici na Zapadnom Balkanu, smatra Vučić.

On je najavio da će tema sutrašnjih razgovora biti više infrastrukturnih projekata.

"Mi smo u tesnom kontaktu i sa vladom Crne Gore i sa Većem ministara BiH. Razgovarali smo i o pruzi Sarajevo, Zenica, Doboj, Tuzla, Zvornik, Beograd. Istovremeno, razgovarali smo o važnom koridoru za nas - i železničkom i putnom - za Crnu Goru. Taj krak bi se nastavljao od Podgorice prema Baru ali bi se od Podgorice odvajao krak za Skadar i Tiranu, a jedan krak bi išao u našu zemlju. Mislim da su to stvari koje nose i političku težinu, nose i veoma značajan i veliki ekonomski razvoj za više zemalja u regionu ali to pre svega doprinosi približavanju ljudi, boljem povezivanju ljudi i verujem da će Nemačka takve projekte moći, želeti i umeti da podrži", kaže Vučić.

Govoreći o investitorima koje želi da dovede u Srbiju, Vučić je podsetio da je Trak lajt već Došao u našu zemlju.

"To je izuzetno važno za gradjane Ćuprije. Oni će imati 500, pa 1000, pa 1500 zaposlenih. U pomoravlju je to velika stvar. Time pojačavamo taj naš sektor automobilske industrije. Istovremeno, razgovarao sam i očekujem mnoge privatne investitore iz Nemačke", kaže premijer.

On smatra da bi ekonomsku sliku Srbije umnogome promenio dolazak jednog najvećeg privatnog proizvodjača mesa u Evropi. "Uz rešavanje pitanja Železare i petrohemijskog kompleksa, Srbiji ne bi stajalo ništa na putu da 2016. bude onako uspešna kako se mi nadamo i da možda Srbija bude jedna od zemalja sa najvećim rastom u Evrpi", zaključuje Vučić.