Info

Zograf i filmski maketi u okviru PAFF-a

Prva samostalna izložba stripova "Život u stripu" Aleksandra Zografa biće otvorena u Pančevu u ponedeljak 25. avgusta, u okviru likovnog programa prvog Pančevo Film Festivala.
24.08.2014. - 14:11h

Dan kasnije, u foajeu Gradske uprave Pančevo biće otvorena izložba filmskih maketa studenata scenografije sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, navode organizatori.

Saša Rakezić, koji crta stripove pod pseudonimom Aleksandar Zograf, po svom radu je već od početka devedesetih postao poznat ne samo u Srbiji, već i u zemljama gde su zbirke njegovih stripova bile objavljivane u oko četrdeset izdanja koja su se pojavila u SAD, Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugaliji, Španiji, Nemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, i drugde.
Gost brojnih festivala stripa, kao i umetničkih manifestacija uopšte (autor je kataloga za srpski paviljon na Venecijanskom bijenalu 2013. godine), svoje radove je predstavio i na samostalnim i grupnim izložbama širom sveta.

Počev od 2003. godine, Aleksandar Zograf objavljuje po dve strane stripa u beogradskom nedeljniku Vreme, ali takođe nastavlja da se bavi i organizovanjem brojnih kulturnih dešavanja u svom rodnom gradu, gde već više od deset godina, zajedno sa Kulturnim centrom Pančeva, uređuje najpre internacionalni festival autorskog stripa GRRR!, a zatim i seriju dešavanja pod nazivom GRRR! Program, na kojoj predstavlja strip autore, izdavače i teoretičare iz zemlje i sveta.

Zografova izložba biće otvorena do 7. septembra.

Za vreme Pančevo Film Festivala u holu Gradske uprave biće izloženi i diplomski radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Posetioci će imati priliku da pogledaju selekciju radova izrađenih u proteklih šest godina. Oni predstavljaju čitav proces rada studenata scenografije, od elaboracije ideje do konačnog proizvoda, odnosno fikcionalnog filmskog seta, makete, koja je zasnovana na nekom poznatom književnom delu, priči ili filmu.

U planinama ludila, Na Drini ćuprija, Banović Strahinja, samo su neka od poznatih dela koja su poslužila kao inspiracija za radove koji će biti izloženi.

Izložba filmskih maketa biće otvorena do 8. septembra.

Pančevo Film Festival - PAFF je gradska manifestacija čiji je cilj promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Jedna od misija festivala je i da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.

Program festivala sastavljen je od pedesetak svetskih filmova, dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.

Tokom četiri dana Pančevo će postati grad - festival, sa ne samo bogatim filmskim programom (dva takmičarska i dva revijalna) već i muzičkim, likovnim, strip i edukativnim programima. Planiran je i dolazak gostiju iz sveta kulture, umetnosti, sporta i nauke, koji će učešćem na tribinama i predavanjima svoje znanje i iskustvo podeliti sa publikom, najavljuju organizatori.

Edukativni program festivala sastojaće se od desetak panela, tribina, razgovora i predavanja namenjenih studentima i srednjoškolcima, koje će održati gosti festivala: filmski umetnici, novinari, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih akademskih institucija i drugi umetnici i kulturni radnici.

Zahvaljujući tome publika festivala, a posebno ona najmlađa, imaće priliku da od samih autora čuje i nauči kako, zašto i na koji način se filmovi prave. Najvažnije, naučiće kako se filmovi čitaju, gledaju i vole.